Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Париж, моя любов” - първият солов албум на Соня Йончева вече може да се купи и у нас

БНР Новини
Снимка: sonyayoncheva.com

Тя е млада, красива, талантлива, обаятелна. Всеки, който я познава, остава очарован. Публиката я боготвори. Учи пеене в Женевската консерватория. Там я открива Уилям Кристи и я кани да работи с него - на прослушването изпълнява ария от операта „Алчина” на Хендел. Така попада в неговата Академия за млади певци. С Кристи и с неговия ансамбъл Les arts florissants са свързани и първите световни успехи на Соня Йончева. В Париж в театър „Шатле” дебютира в рок операта на Стинг Welcome to the Voice. Пее с него. „Станахме близки приятели, запознах се със семейството му, излизахме заедно с всички от продукцията” - казва тя. Пак от Париж идва друг голям ангажимент - за „Хофманови разкази” на Офенбах в зала „Плейел” с диригент Марк Минковски. Трябва да изпълни четирите сопранови партии - Олимпия, Жулиета, Антония и Стела, като замества Натали Десе. През 2013-а г. участва в традиционния Галаконцерт за националния празник на Франция 14-и юли. Доскоро често й се налагаше да поема спешни ангажименти вместо свои колежки. Замества и Ана Нетребко във „Фауст” на Гуно в кралската опера „Ковънт Гардън”, Лондон. Печели конкурсът на Пласидо Доминго „Опералия”, който се провежда тази година (2010) в Миланската Скала. Пее за 70-годишнината на големия певец в Мадрид заедно с още няколко световни звезди - Ервин Шрот, Брин Тървъл, Рене Папе.
На 6-и октомври миналата година роди първото си дете - Матео. Заедно с щастливия баща - венецуелския диригент Доминго Гарсиа Хиндоян обявиха щастието си пред целия свят, а само месец и половина след това тя прие отново да замества и да пее в „Бохеми” на Пучини в Метрополитън опера - Ню Йорк. След това се случи нещо уникално. За спектакъла на „Манон” на Масне в Мюнхен беше повикана ангажираната за партията на Виолета в Ню Йорк Кристине Ополайс, а Соня Йончева пое ангажимента й за „Травиата” в МЕТ. И сега вече тя е суперзвезда. Освен възторжени отзиви в пресата за изпълнението й на сцената списание „Вог” я превърна в модна икона, представяйки нейна фотосесия. Сред останалите опери от репертоара й до сега са „Коронацията на Попея” и „Завръщането на Одисей в родината” на Монтеверди, „Фламиний” на Перголези, „Дон Паскуале” на Доницети, „Алчина” на Хендел, „Така правят всички жени” и „Дон Жуан” на Моцарт, „Ромео и Жулиета” на Гуно, „Риголето” на Верди.
Първият самостоятелен диск на Соня Йончева е записан с оркестъра на Валенсия под диригентството на Фредерик Шаслен и включва арии от френски опери или опери, чието действие се развива в Париж - „Иродиада”, „Сафо”, „Таис” на Масне, „Вилите” на Пучини, „Хофманови разкази” на Офенбах, „Бохеми” на Пучини, „Травиата” на Верди, „Мадам Хризантем” на Месаже и „Стоте девици” на Льокок.
Може би духът на този албум най-ярко проличава във финалния валс от оперетата на Льокок:
О, Париж весел пристан на удоволствие и лекомислена радост. Всичко се върти, всичко отлита в твоя любовен вихър. Благодарение на теб, ден и нощ усещаме нежността на живота, валсът ни опиянява и зашеметява завинаги.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30