Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама знаменити концертмайстори поздравяват "Алегро виваче"


25-годишнината на предаването за класическа музика "Алегро виваче" е повод да се срещнем с двама от забележителните български цигулари, които традят кариерата си по големите световни сцени.


Васко Василев - носител на приза Музикант на годината 2003-та, вече 20 години е концертмайстор на оркестъра на Кралската опера "Ковънт Гардън" в Лондон. По повод годишнината в престижния театър се състоя специален концерт, за който ще научите от интервюто на Татяна Иванова с цигуларя.

А Веско Пантелеев-Ешкенази - българският Музикант на 2010 година, е роден на националния празник 3-ти март. От 15 години е лидер на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам. С него през 2014-а българинът направи най-голямото околосветско турне, правено от симфоничен оркестър. А през май 2015 година Веско Ешкенази организира гостуване на Камерния оркестър Концертгебау в НДК.

Чуйте интервютата с Васко Василев и Веско Ешкенази и поздравите им към слушателите на предаването в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14