Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Букет от знаменитости ще пристигне в Русе за "Мартенски музикални дни"

Снимка: marchmusicdays.eu

"Мартенски музикални дни" е най-успешният български фестивал през последните години. На прага на пролетта Русе се превръща в столица на музиката за две седмици, а русенци приемат с възторг всички големи имена от световната сцена, пристигащи много често със специално подготвени за форума проекти и програми.


2015-а бележи 55-ото издание на фестивала "Мартенски музикални дни", а с концерта по откриването на 13-и март ще бъде отпразнувана още и 55-годишнината от създаването на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" - Русе. За събитието ще се събере специално Фестивалният оркестър от бивши възпитаници на училището, сред които са и диригентът Емил Табаков, и солистът Светлин Русев.

Афишът на фестивала до 29-и март включва гостувания на знаменитости като гамбиста Жорди Савал, чембалиста Пиер Антай, баритона Матиас Гьорне, виолистите Юрий Башмет и Александър Земцов, цигуларите Мила Георгиева, Ваня Миланова и Минчо Минчев, пианистите Пламена Мангова, Мария Принц и Евгени Божанов, квартет "Новус", ансамблите "Кремерата Балтика" и "Московски солисти", оркестъра на БНР и Румънския национален оркестър и т.н. Важен акцент в програмата са постановката на "Катерина Измайлова" от Шостакович с режисьор Вера Немирова и световната премиера на "Омагьосаният" - мадригална комедия от Божидар Спасов. 

Чуйте интервюто с Ива Чавдарова - артистичен директор на фестивала "Мартенски музикални дни".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14