Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Познатият непознат Симеон Радев

БНР Новини
Снимка: 145 ОУ “Симеон Радев”, София

Симеон Радев - още един от големите, много големите летописци на българската история, литература, съзнание. Забележителна е тази българска способност от онова време да хроникира и разказва себе си без пристрастия, хладно и умерено, с неспестяване на всякакви дребни хитринки и по-едри страхове, само и само да оцелее и да се запази българската нация. Софроний Врачански, който описва как българинът се осъзнава персонално, личностно като българин; Захарий Стоянов, Летописеца, който предава как българинът се е осъзнал като българин революционно и политически; Симеон Радев, който разказва как българинът се е осъзнал като българин цивилизационно и дипломатически. После Константин Константинов с „Път през годините“, Стефан Бочев с ходенето си по мъките „Белене. Сказание за концлагерна България“, Вера Мутафчиева с нейните „Бивалици“ и не-бивалици и т.н., и т.н – българският гений разказва себе си без патос и въздихания, а трезво, обективно, мъдро. И сред проявяващите тази мъдрост мястото на Симеон Радев е запазено во веки веков, докато на този свят ще звучи българска реч.
Похвално и забележително в тази връзка е начинанието да се извадят на бял свят архивите и непубликуваните ръкописи на Симеон Радев, подета от историците Цочо Билярски и Ива Бурилкова със съдействието на Красимир Каракачанов. Досега пред българската публика се появиха „Строителите на съвременна България (неиздаван ръкопис)“ в издателство „Скай принт“, „Лица и събития от моето време“ в два тома и също в два тома - „Македония и Българското Възраждане“, издателство „Захарий Стоянов“. Предстоят още изненади и великолепни издания, но самият факт, че е предприето такова радващо дело само по себе си вече представлява достоен за отбелязване факт.
Именно с това ще се занимава предаването „Премълчаната история“ на 18 март 2015 г. - какво е издадено, какво има още да се издаде и изобщо как този човек Симеон Радев, който освен всичко друго е осъществявал и активна дипломатическа дейност е успявал и успял да остави такова впечатляващо писмовно наследство, превърнало се в истинско богатство за неговата родина България и за неговите съграждани българите.
За да разберем всичко това, в студиото присъстват историкът Цочо Билярски, който извършва изследователската работа, и издателят и публицист Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов“.




Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво да направим с изпаднала от гнездото птица?

В сезона на гнезденето Александър Маринов-Санчо , орнитолог, активист и автор на филми за опазването на природата, обяснява какво да правим, когато видим изпаднала от гнездото си птица . Отговорът на този въпрос е – нищо. "Птиците в този сезон са излюпили малките, отгледали са ги в начален етап и младите птици в момента са във фаза, в която..

публикувано на 21.05.24 в 12:41

"Частни уроци" изобщо не съществува като термин в Швеция

Ако за нас това звучи изненадващо, също толкова шокиращо би било за шведските родители да си представят, че трябва да плащат за допълнително обучение на децата си извън редовните занимания в училище. В скандинавската страна се смята, че училището е длъжно да осигури образование и подкрепа на учениците, така че да бъдат готови за самостоятелен живот..

публикувано на 21.05.24 в 11:44
Доц. д-р Веселина Вачкова (вляво) и Цвета Николова

Познатите и непознати свети равноапостоли Константин и Елена

Едва ли някой (освен историците, занимаващи се с църковна история) знае, че на 20 май 325 година е открит Първият Никейски събор. Той е важен за православния християнски свят, защото на него се съставя Никейският Символ на вярата, който става основа на познатия ни днес Символ Верую. А причината той, въпреки споровете, да бъде приет, е не кой да е друг,..

публикувано на 21.05.24 в 09:58
Проф. Мария Малинова

За жените... като за майки

За женското здраве разговаряхме с проф. Мария Малинова. По време на Националната конференция за иновациите в акушерството и гинекологията, опитният специалист и преподавател направи обстоен анализ на причините, симптомите и коварните последици от заболяването ендометриоза. И не само – проф. Малинова отправи полезни съвети към дамите от всички..

публикувано на 21.05.24 в 07:50
Христа Иванова

Еврика! Успешните българи: Христа Иванова

Христа учи Квантова физика в СУ "Св. Климент Охридски". Любовта ѝ към физиката е още от най-ранна детска възраст, когато получава подарък книга. Днес Христа мечтае да стане откривател, може би не голям откривател, но да даде нещо поне мъничко на Света, в който живеем. Освен това, тя е сигурна, че иска да се върне в България, където и да отиде да учи с..

публикувано на 20.05.24 в 17:05