Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още от и за "Мартенски музикални дни"

Пламена Мангова, Кристиан Мандял и Румънският национален оркестър
Снимка: ММД

Втората половина на фестивала също предложи много изкушения за меломаните. Не само русенци, но и много гости от други български градове и от чужбина следиха с интерес гостуванията на пианистите Евгени Божанов и Пламена Мангова, на Румънския национален оркестър с диригент Кристиан Мандял и ансамбъл "Московски солисти", воден от виолиста и диригент Юри Башмет, на ансамбъл "Музика Нова", дирижиран от Драгомир Йосифов, на световноизвестните майстори на барока Жорди Савал - виола да гамба, Пиер Антай - клавесин и Хавиер Диас-Латоре - теорба.

Много бяха любопитните да чуят как се развиват младите цигулари и флейтисти, участници в майсторските класове на проф. Минчо Минчев и проф. Георги Спасов в тазгодишната Международна музикална академия "Проф. Саша Попов". С концерта "Проф. Георги Спасов и ученици" беше отбелязана достойно и 50-годишната творческа дейност на именития наш флейтист и педагог. Неговият артистичен път започва официално именно с дебют като солист в рамките на "Мартенски музикални дни" в родния му град, когато е 15-годишен.

Чуйте репортажи и музикални откъси от няколко събития в афиша на фестивала между 21-ви и 24-ти март 2015 година.











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14