Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София ще бъде показан филмът „Племето“

| обновено на 04.04.15 в 10:34
Мирослав Слабошпицки
Снимка: БГНЕС

Тази вечер в Дома на киното в София ще бъде показан филмът „Племето“, в който разказът се води изцяло с езика на жестовете и с който украинският режисьор и сценарист Мирослав Слабошпицки спечели Гран при от „Седмицата на критиката“ в Кан. Прожекцията е част от инициативата на фондация „Заслушай се“ и София Филм Фест за приобщаване на хората с увреден слух, обясни Светлана Дамянова от пресофиса на фестивала:

Факт е, че разказът не се води от факта, че хората са трудно чуващи, а по-скоро Слабошпицки е използвал да разкаже, чрез трудно чуващи хора, една общочовешка история. Очевидно, че украинският творец, който успя да порази и да покори Кан със своя дебютен филм, е имал за задача да разкаже своята история по абсолютно непосредствен и естествен начин. Именно поради тази причина, предполагам, той е поверил и ролите в свой филм "Племето" на непрофесионални актьори.

За прожекцията днес хората с увреден слух могат да си закупят билети на преференциална цена от 4 лева. Продължава и благотворителна кампания на фондация „Заслушай се", чиято цел е да се създаде модерен Национален център за жестови услуги в България. Всеки, който желае може да дари средства на SMS с текст DMS на номер 1 7777.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14