Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолончелистът Валентин Радутиу: За мен е важен звукът

Валентин Радутиу (виолончело) и Евгени Божанов (пиано)
Снимка: И. Гъделева

Валентин Радутиу дойде в България, за да свири в дуо с българския пианист Евгени Божанов. Двамата откриха VI международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив на 26-и май, след което гостуваха и на "Софийски музикални седмици".

Валентин Радутиу все още не е познат на българската публика, но това ще се промени след тези участия и предстоящия му рецитал, отново с Евгени Божанов, в рамките на "Варненско лято 2015".

Той има доста впечатляваща биография - преминал е от уроците при баща си в детските години, през школите на големи челисти като Клеменс Хаген в Мюнхен, Хайнрих Шиф във Виена и Давид Герингас в Берлин. Свири на старинен италиански инструмент от 1685 година. На 28 години вече има издадени няколко солови компактдиска, единият от които дори е с джазови пиеси и импровизации.

Само след няколко месеца на музикалния пазар ще бъде и най-новият албум на Радутиу с три концерта - от Йозеф Хайдн, от Карл Филип Емануел Бах и рядкоизпълнявана транскрипция на концерт за валдхорна от Моцарт. През юли предстои и запис на диск с Евгени Божанов.

Чуйте повече в интервюто с германския виолончелист Валентин Радутиу в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14