Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Михайлов: Протестите на служителите в затворите ще продължат, докато постигнат резултат

Снимка: БГНЕС

Протестите на служителите в затворите ще продължат, докато постигнат резултат. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Цветан Михайлов – член на УС на Синдиката на служителите в затворите.

Продължава да стои настояването ни всички, които работят на терен, да се пенсионират на 50-годишна възраст. Предлагаме и гратисен период до 2018 г. Процедурните хватки и технологии по приемането на отделните законови актове от народните представители не е предмет на коментар от наша страна.

Михайлов заяви, че му е трудно да предвиди какви действия биха предприели служителите, ако исканията им не бъдат чути, с оглед на това че нямат право на ефективни стачни действия.

Промените, които се готвят, ще дадат сериозно отражение в негативни план върху целия сектор "Сигурност". Без значение дали ние ще продължим да отстояваме нашите искания, българското общество и държава ще усетят в един момент негативния резултат.

Според Михайлов има опасност от сериозен отлив на служители, които имат право на пенсия.

Диалогът между служителите и министъра на правосъдието е на необходимото ниво, смята Михайлов. Въпреки това в системата продължава да има проблеми:

Налице е полагането на извънреден труд над ограничителния размер, установено то ЗМВР. Това е следствие от текучеството и недостига на персонал с охранителни функции. Това ограничава възможностите за почивка и ползване на законното право на отпуск от служителите и води до влошено качество на изпълняваните задачи.

Остават непроменени и условията на труд, които са резултат от общото състояние на местата за лишаване от свобода.

Интервюто на Силвия Великова с Цветан Михайлов можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Полицаи и надзиратели на протест срещу пенсионната реформа

Полицаи и надзиратели излязоха на протест срещу подготвяната пенсионна реформа в сектор "Сигурност". Днес и утре са планирани шествия в столицата, а от неделя – и палатков лагер пред сградата на Народното събрание.  В 13 часа в МВР се състоя среща..

обновено на 12.06.15 в 12:22
Ивайло Калфин

Калфин няма да отстъпи за възрастта на пенсиониране на полицаите

Социалният министър Ивайло Калфин  заяви, че няма да отстъпи възрастта за пенсиониране на полицаите да отговаря на актуалното състояние.  Вицепремиерът припомни, че миналата година в сектора средната  възраст за излизане в пенсия е била 52 години и 8..

публикувано на 12.06.15 в 10:35