Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи и надзиратели на протест срещу пенсионната реформа

| обновено на 12.06.15 в 12:22
Снимка: БГНЕС

Полицаи и надзиратели излязоха на протест срещу подготвяната пенсионна реформа в сектор "Сигурност". Днес и утре са планирани шествия в столицата, а от неделя – и палатков лагер пред сградата на Народното събрание. 

В 13 часа в МВР се състоя среща между недоволните полицаи, синдикатите в МВР и вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. На срещата присъства и социалният министър Ивайло Калфин. Недоволните служители, социалният и вътрешен министър не успяха да се разберат за две неща – възрастта за пенсиониране, както и затова дали да има гратисен период при въвеждането на новите правила за пенсиониране. 

Протестът, за който синдикатите в МВР са категорични, че ще бъде най-масовият до момента, започва днес в 17 часа и той ще продължи с шествие в центъра на София. Утре програмата предвижда същото, а в неделя недоволните полицаи, синдикати и надзиратели ще основат палатков лагер пред сградата на Народното събрание.

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов заяви: Не искаме чак толкова много. Говорим за един гратисен период. Пакетът от мерки, който се предвижда специално за хората, пенсиониращи се по условията на член 69 от Кодекса за социално осигуряване, с някои дребни уговорки, е добър. Мисля, че бихме могли спокойно да стигнем до разбирателство и за точното определяне на възрастта, където имаме разминавания, но те са малки и считам, че са преодолими. Големият препъникамък се оказа точно този гратисен период, който на практика се дава само за около 1200 служители от МВР. Ние искаме той да важи за всички.

Социалният министър Ивайло Калфин настоява за въвеждане на пенсионна възраст за полицаите от 52 години и 10 месеца от догодина, която да нарасне плавно до 55 години. Синдикатите, от своя страна, искат таван от 50 години за работилите на терен и 53 години за всички останали служители. 

Предлаганият от правителството гратисен период се отнася само за служителите, навършили необходимия 27-годишен стаж през тази година. Те ще могат да се пенсионират по сегашните правила, без оглед на възрастта, до края на 2018-а.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Цветан Михайлов: Протестите на служителите в затворите ще продължат, докато постигнат резултат

Протестите на служителите в затворите ще продължат, докато постигнат резултат.  Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Цветан Михайлов – член на УС на Синдиката на служителите в затворите. Продължава да стои настояването ни..

публикувано на 12.06.15 в 08:46

Служители на МВР излязоха на символичен протест пред полицията в Шумен

Близо 60 полицаи, пожарникари и служители на МВР излязоха на символичен протест пред полицията в Шумен в подкрепа на колегите им, които днес протестират в столицата. Служителите от Шумен изразиха несъгласието си с политиката в сектор "Сигурност" чрез..

публикувано на 12.06.15 в 14:30