Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десето издание на Лятна академия на изкуствата започва в Созопол

Много и разнообразни събития ще отбележат 10-годишнината от основаването на Лятната академия на изкуствата в Созопол между 13 юли и 3 август 2015 година. Освен майсторските класове, които през годините стават все повече и завършват с концерти на участниците, е предвиден фестивал в Бургас, в който публиката ще посрещне и големите имена, които са поели ангажимента да преподават в Академията. Събитията са със свободен вход.


През 2004 година Лятната академия започва с майсторски клас по флейта на проф. Георги Спасов. Постепенно към него се присъединяват проф. Ангел Станков - цигулка и камерна музика, проф. Анатоли Кръстев - виолончело, проф. Владислав Григоров - валдхорна, проф. Петко Радев - кларинет, Мария Принц - пиано, Дарина Такова - оперно пеене, Йълдъз Ибрахимова - поп и джаз пеене, Бинка Добрева - народно пеене, а най-новото музикално попълнение е класът по контрабас на Маргарита Калчева.

Палитрата от изкуства в созополската Лятна академия, които от години са представени от проф. Светозар Бенчев – живопис, също се разширява. Тази година младите хора ще се срещнат с режисьора Явор Гърдев, със сценографа Чавдар Гюзелев и с илюзиониста Астор.

Като допълнение за първи път ще бъде създаден спектакъл с обединените усилия на Дарина Такова и Явор Гърдев, които ще представят на 28 юли операта на Джакомо Пучини "Лястовичката" във версия с пиано, със сценография на Чавдар Гюзелев.

Всички интересни подробности за 10-ото издание на Лятната академия на изкуствата в Созопол чуйте в интервюто с основателката му Петя Великова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14