Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Монов: Бездуховността се връща като бумеранг

Снимка: БГНЕС


Преподавателят в Софийския университет Христо Монов подчерта, че низходящата тенденция в грамотността, като знаене на родния език, се прояви и в математиката, където нещата са също катастрофални.

Аз съм учуден, че нито една институция, всеки, който защитава правата на децата в България и е загрижен за развитие на качеството на българската нация, не удари силно камбаната, когато, преди около два месеца, 30% от седмокласниците получиха двойки на тъй нареченото "външното оценяване" по математика. Това е национална катастрофа и тези, които са начело на държавата и не го разбират, ще бъдат пометени от тази катастрофа. Бездуховността е нещо, което се връща като бумеранг, има ефекта на пинг-понг и те удря. Да вземем кариерното развитие на младите учители - защо не се разбра, че не струва много пари да бъде оставена една по-ранна възраст за пенсиониране на учителите. Това не само ще нправи професията по-привлекателна, но ще реши и един голям проблем за културната пропаст между поколенията. Ето това би било реформа!

Разговора на Емилия Антова с Христо Монов можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14