Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сряда, 9 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Пловдив
• Разговор с организаторите на проекта „Зрели и бесни“. Официалното откриване е няколко часа по-късно на 9 септември. Ще гостуват: Емил Миразчиев, председател на сдружение „Изкуството днес“ и организатор на седмицата на съвременното изкуство в Пловдив, Борис Костадинов, куратор на проекта „Зрели и бесни“, и художници, участващи в изложбата.
„Зрели и бесни“ е проект, който е конструиран около парадигмите на „Х-поколението”. Генерацията - заключена в историческия прозорец рамкиран от падането на Берлинската стена (1989) и Световната финансова криза (2007-2008). Това поколение беше родено и възпитано по време на икономическия бум на 80-те (на Запад) или социалистическата пропаганда и демагогия (на Изток). През 1989 г., когато падна Берлинската стена, днешните 40-годишни бяха в гимназията. Родени и възпитани в система на конфронтация – те на 20 години трябваше да свикнат с един нов политически модел.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Песни и мелодии от далечна Бразилия – от уърлда на Дийп Форест до смабата на Мартиньо де Вила и Адриана Рибейро.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Ралица Атаносова, квартет „Юдит“, Карамфил Божиков и други.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• „Трудова борса”
• На този ден кралица Елизабет II ще постави рекорд за най-дълго управлявал монарх на Великобритания. Ще поговорим за кралското семейство – роля, издръжка и нужда.
• 71 години след 9-ти септември 1944 г. – наблюдаваме ли в обществото сега засилване на остротата на идеологиите като подмяна на един обективен политически дискурс?
• Истории в ефира: Как се живее под водата 127 дни от годината. За живота на подводничарите.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Сигнал на слушателка за опасен софийски подлез с откраднати решетки на канализацията. Оговор от районната община.
• Как да мотивираме тийнейджъра за новата учебна година? Как да мотивираме младия човек да продължи образованието си? Съвети от Иван Игов, дългогодишен училищен психолог, според когото младите у нас страдат от синдром „отлагане на живот“. Можем ли и как да го преодолеем?
• По пътя: пещерата „Дяволското гърло“.

от 11.00 до 12.00 часа
Трезор
• Гости: Ogi*23 (Оги 23) се завръщат по-свежи от всякога с чисто нова песен и с още по-ново видео. „Ръцете горе“ идва в края на лятото, за да ни разкаже как е преминало то пред очите на момчетата от бандата;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Докато публиката се готви за избори

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• 9-ти септември 1944 г. – коментар на проф. Евелина Келбечева
• Ангел Игов за книгата „Кротките“ – роман, посветен на процесите около Народния съд след преврата на 9 септември.
• „Как се пише това?” – разговор за грамотността в училище с Павлина Върбанова, автор на едноименната книга.
•„Зрели и бесни” – седмица на съвременното изкуство в „Баня Старинна” в Пловдив.
• „Магията на вятъра” – анонс на предстоящия международен фестивал на изкуствата в Сливен.
• Изложба - инсталация „Крепост”
• Какво се случва: Това е нашето минало – прочита на миналото и датата 9 септември през личните истории на хората, живели и участвали в събитията тогава. Гост: Момчил Методиев

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музик мания
Първите полски композитори – Карол Курпински и Каспар Фьорстер

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Девети септември като литературна дата: промяна на естетическото поле
В предаването участват: доц. д-р Пламен Дойнов, ръководител на Департамент „Нова българистика“ в Нов български университет, автор и съставител на сборника „Девети септември в литературната история“, литературен историк и изследовател, и доц. д-р Морис Фадел, литературен теоретик и историк, автор на множество статии за съдбата на български творби и писатели в годините на т.нар. „социалистическо строителство“.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Знамето – символът на непреходни ценности: Историята на българските знамена през Възраждането

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Есента в песни – „Дъ Доорс“, Ерик Клептън, „Ърт, Уинд енд Файър“, Тони Кристи ...

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Скубиду“ от Пиер Грипари

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Темпераментен концерт на четири ромски формации от Югоизточна Европа, изпратен ни от Еврорадио. Събитието е традиционният фестивал Каморо (khamoro значи слънце – свързано с природата и музиката на ромите). Записът е от неговото миналогодишно издание, състояло се в Прага, Чехия. Групите са: „Кал“ – от Сърбия, „Вояса“ – Унгария, „Фанфара Трансилвания“ – Румъния, и „Сварта Сафирер“, която събира членове по равно от Македония и Швеция.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Контрапункт
Ах, Венеция!
„Родени във Венеция”: Антонио Калдара, Барбара Строци, Антонио Лоти, Луиджи Ноно, Бруно Мадерна, Бенедето Марчело и брат му Алесандро.
• Калдара, „Магнификат“;
• Строци, „Слушайте, любовници“ с Ане Софи фон Отер, лютня - Якоб Линдберг, теорба - Андерс Ериксон;
• Лоти, „Нестройни мисли”, Андреас Шол;
• Мадерна, „Сатирикон“, камерна опера, екстракт - Ане Хенен-сопран, Дебриа Браун - мецосопран; Мейнард Краак - бас и тенорите Пол Сперн и Уилям Нейл с оркестъра на радио Хилверсум, под диригентството на Бруно Мадерна;
• Ноио, „Фрагменти - Тишина, на Диотима”, Ардити Квартет;
• Бенедето Марчело, дует – Филип Жаруски и Макс Емануел Ченчич и Ламенто на кастратите
• Алесандро Марчело, Концерт за обой, струнни и бассо континуо в ре минор.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Нежна е нощта“ от Скот Фицджералд – 8 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Няколко дни преди откриването на учебната година ви представяме Застъпническата кампания за толерантно образование по проект „Да отгледаш ксенофоб” на сдружение „Политологичен център” в партньорство с „Институт за креативни граждански стратегии”. Предаването ще включва дискусия върху европейските политики и практики за интегриране на европейските ценности на толерантността, недискриминацията и междукултурното разбирателство в началното образование – на какъв етап от европейските образователни реформи е България спрямо водещите в този контекст европейски страни;
И още: какви са резултатите от семиотичния анализ на учебното съдържание в българските учебници за начален етап в сравнение с учебниците на страни като Финландия и Македония например; и защо визуалното учебно съдържание е толкова важно за възпитанието на децата ни във фундаменталните социални ценности.
Гости: Силвия Борисова, ръководител на проект „Да отгледаш ксенофоб. Застъпническа кампания за толерантно образование”, и Нора Голешевска, експерт семиотичен анализ на учебното съдържание.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Кантате, юбилате
Композиторът и диригентът Георги Петков за българо-испанския музикален проект Еструна с участието на неговия студентски хор „Нови български гласове” към НБУ.
Документалните концертни записи включват предимно аранжименти на традиционна фламенко и българска музика за хор и фламенко вокал, акустична китара, контрабас и перкусия.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 14 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 11 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник Метаморфози срещу понеделник Гост Юлия Георгиева – активист, правозащитник, човекът зад Розовата къща, ако някой знае много за дрогата, за зависимостите, за проблемите на хората оказали..

публикувано на 13.06.21 в 08:30

Неделя, 13 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Амер“ от Боян Папазов от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Здравко Георгиев, Гергана и Димитър Димитрови, оркестър „Сахар“ и..

публикувано на 12.06.21 в 08:25

Събота, 12 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража • Гости: Дамското alternative/indie трио „People of Maha“, часове след официалния рилийз на дебютния им албум „Blue To Gold“. • От мястото на събитието – Колегата Милена Воденичарова с включване на живо от фестивала MUSIC DAZE Пловдив. • Нов албум: Джо Бонамаса - „Royal..

публикувано на 11.06.21 в 15:00

Петък, 11 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 10 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения   • Ще вдигнем завесата над най-новия исторически пълнометражен филм „Шибил“ по класическия разказ на Йордан Йовков, часове след националната му премиера. С младия дебютиращ режисьор..

публикувано на 10.06.21 в 17:26

Четвъртък, 10 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 9 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада Ще поставим акценти върху преходността на живота и на ценностите с напредването на възрастта, защо на върха на кариерата си търсен, а после забравен. С госта акад. Дамян Дамянов ще..

публикувано на 09.06.21 в 16:19