Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 9 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Пловдив
• Разговор с организаторите на проекта „Зрели и бесни“. Официалното откриване е няколко часа по-късно на 9 септември. Ще гостуват: Емил Миразчиев, председател на сдружение „Изкуството днес“ и организатор на седмицата на съвременното изкуство в Пловдив, Борис Костадинов, куратор на проекта „Зрели и бесни“, и художници, участващи в изложбата.
„Зрели и бесни“ е проект, който е конструиран около парадигмите на „Х-поколението”. Генерацията - заключена в историческия прозорец рамкиран от падането на Берлинската стена (1989) и Световната финансова криза (2007-2008). Това поколение беше родено и възпитано по време на икономическия бум на 80-те (на Запад) или социалистическата пропаганда и демагогия (на Изток). През 1989 г., когато падна Берлинската стена, днешните 40-годишни бяха в гимназията. Родени и възпитани в система на конфронтация – те на 20 години трябваше да свикнат с един нов политически модел.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Песни и мелодии от далечна Бразилия – от уърлда на Дийп Форест до смабата на Мартиньо де Вила и Адриана Рибейро.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Ралица Атаносова, квартет „Юдит“, Карамфил Божиков и други.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• „Трудова борса”
• На този ден кралица Елизабет II ще постави рекорд за най-дълго управлявал монарх на Великобритания. Ще поговорим за кралското семейство – роля, издръжка и нужда.
• 71 години след 9-ти септември 1944 г. – наблюдаваме ли в обществото сега засилване на остротата на идеологиите като подмяна на един обективен политически дискурс?
• Истории в ефира: Как се живее под водата 127 дни от годината. За живота на подводничарите.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Сигнал на слушателка за опасен софийски подлез с откраднати решетки на канализацията. Оговор от районната община.
• Как да мотивираме тийнейджъра за новата учебна година? Как да мотивираме младия човек да продължи образованието си? Съвети от Иван Игов, дългогодишен училищен психолог, според когото младите у нас страдат от синдром „отлагане на живот“. Можем ли и как да го преодолеем?
• По пътя: пещерата „Дяволското гърло“.

от 11.00 до 12.00 часа
Трезор
• Гости: Ogi*23 (Оги 23) се завръщат по-свежи от всякога с чисто нова песен и с още по-ново видео. „Ръцете горе“ идва в края на лятото, за да ни разкаже как е преминало то пред очите на момчетата от бандата;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Докато публиката се готви за избори

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• 9-ти септември 1944 г. – коментар на проф. Евелина Келбечева
• Ангел Игов за книгата „Кротките“ – роман, посветен на процесите около Народния съд след преврата на 9 септември.
• „Как се пише това?” – разговор за грамотността в училище с Павлина Върбанова, автор на едноименната книга.
•„Зрели и бесни” – седмица на съвременното изкуство в „Баня Старинна” в Пловдив.
• „Магията на вятъра” – анонс на предстоящия международен фестивал на изкуствата в Сливен.
• Изложба - инсталация „Крепост”
• Какво се случва: Това е нашето минало – прочита на миналото и датата 9 септември през личните истории на хората, живели и участвали в събитията тогава. Гост: Момчил Методиев

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музик мания
Първите полски композитори – Карол Курпински и Каспар Фьорстер

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Девети септември като литературна дата: промяна на естетическото поле
В предаването участват: доц. д-р Пламен Дойнов, ръководител на Департамент „Нова българистика“ в Нов български университет, автор и съставител на сборника „Девети септември в литературната история“, литературен историк и изследовател, и доц. д-р Морис Фадел, литературен теоретик и историк, автор на множество статии за съдбата на български творби и писатели в годините на т.нар. „социалистическо строителство“.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Знамето – символът на непреходни ценности: Историята на българските знамена през Възраждането

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Есента в песни – „Дъ Доорс“, Ерик Клептън, „Ърт, Уинд енд Файър“, Тони Кристи ...

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Скубиду“ от Пиер Грипари

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Темпераментен концерт на четири ромски формации от Югоизточна Европа, изпратен ни от Еврорадио. Събитието е традиционният фестивал Каморо (khamoro значи слънце – свързано с природата и музиката на ромите). Записът е от неговото миналогодишно издание, състояло се в Прага, Чехия. Групите са: „Кал“ – от Сърбия, „Вояса“ – Унгария, „Фанфара Трансилвания“ – Румъния, и „Сварта Сафирер“, която събира членове по равно от Македония и Швеция.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Контрапункт
Ах, Венеция!
„Родени във Венеция”: Антонио Калдара, Барбара Строци, Антонио Лоти, Луиджи Ноно, Бруно Мадерна, Бенедето Марчело и брат му Алесандро.
• Калдара, „Магнификат“;
• Строци, „Слушайте, любовници“ с Ане Софи фон Отер, лютня - Якоб Линдберг, теорба - Андерс Ериксон;
• Лоти, „Нестройни мисли”, Андреас Шол;
• Мадерна, „Сатирикон“, камерна опера, екстракт - Ане Хенен-сопран, Дебриа Браун - мецосопран; Мейнард Краак - бас и тенорите Пол Сперн и Уилям Нейл с оркестъра на радио Хилверсум, под диригентството на Бруно Мадерна;
• Ноио, „Фрагменти - Тишина, на Диотима”, Ардити Квартет;
• Бенедето Марчело, дует – Филип Жаруски и Макс Емануел Ченчич и Ламенто на кастратите
• Алесандро Марчело, Концерт за обой, струнни и бассо континуо в ре минор.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Нежна е нощта“ от Скот Фицджералд – 8 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Няколко дни преди откриването на учебната година ви представяме Застъпническата кампания за толерантно образование по проект „Да отгледаш ксенофоб” на сдружение „Политологичен център” в партньорство с „Институт за креативни граждански стратегии”. Предаването ще включва дискусия върху европейските политики и практики за интегриране на европейските ценности на толерантността, недискриминацията и междукултурното разбирателство в началното образование – на какъв етап от европейските образователни реформи е България спрямо водещите в този контекст европейски страни;
И още: какви са резултатите от семиотичния анализ на учебното съдържание в българските учебници за начален етап в сравнение с учебниците на страни като Финландия и Македония например; и защо визуалното учебно съдържание е толкова важно за възпитанието на децата ни във фундаменталните социални ценности.
Гости: Силвия Борисова, ръководител на проект „Да отгледаш ксенофоб. Застъпническа кампания за толерантно образование”, и Нора Голешевска, експерт семиотичен анализ на учебното съдържание.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Кантате, юбилате
Композиторът и диригентът Георги Петков за българо-испанския музикален проект Еструна с участието на неговия студентски хор „Нови български гласове” към НБУ.
Документалните концертни записи включват предимно аранжименти на традиционна фламенко и българска музика за хор и фламенко вокал, акустична китара, контрабас и перкусия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21