Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Козарев:

Книгата на турския премиер Ахмет Давутоглу е образец на високо държавническо мислене

Снимка: Николай Кръстев

След дълги и сериозни преговори книгата на турския министър-председател Ахмет Давутоглу "Стратегическа дълбочина. Мястото на Турция в международните отношения" вече е факт на книжния пазар у нас.Тя изпреварва изданията на други основни европейски езици като английски, френски и немски, споделя издателят ѝ Любен Козарев.


Книгата събуди много противоречиви оценки през последните години, защото според тях тя се възприема като програма за неоосманските амбиции на югоизточната ни съседка за в бъдеще. Според Любен Козарев, обаче това не е така и подчертава, че тя дава много важен контекст на процесите от миналото и бъдещето. Книгата е писана през 2001 година, докато Ахмет Давутоглу е университетски преподавател и преди да заеме последователно постовете на външен министър и премиер на Турция.

Книгата неслучайно се казва "Стратегическа дълбочина“. Аз бях изключително очарован от тази книга, защото тя показва едно мащабно мислене, каквото отдавна не бях срещал. Очаквах, че в нея ще има спорни моменти тъй като се твърди, че се провежда политика на неоосманизъм. Бях приятно изненадан. Отдавна не бях срещал толкова последователно проведена мисъл. Изключително важно е тази книга да бъде прочетена от колкото се може повече хора в България. Тя е образец на високо държавническо мислене, каквото липсва в България. Книгата може да послужи като въведение в една библиотека "Геополитика“.Това коментира пред "Хоризонт“ Любен Козарев.

Интервюто чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14