Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството одобри параметрите на бюджета за 2016-а

| обновено на 30.10.15 в 14:01
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет (МС) одобри параметрите на бюджета за 2016 година.

Правителството определи нов размер на линията на бедност. Тя ще е 300 лева, което е с 14 лева повече в сравнение с настоящата година.

Догодина ще има повече пари за заплати в част от министерствата и техните структури – например в приходните агенции и за социалните работници. В същото време ще се промени начинът на формиране на заплатите на магистратите, което предизвика острата им реакция. По сектори – повече пари ще има за образование и здравеопазване, както и за отбрана и сигурност.

Въпреки че тази година ще завърши с по-голям от очаквания дефицит, финансовото министерство прогнозира догодина той да бъде свит до 2% от брутния вътрешен продукт. Дупката в хазната отново ще бъде финансирана през нов дълг, като догодина може да вземем максимум 5,3 млрд. лева нови заеми. Икономиката ни трябва да отбележи ръст с 2,1 на сто.

Вчера бюджетът за догодина, през който се прави актуализация и на тазгодишната финансова рамка, беше разгледан от социалните партньори.

Парите за НЗОК и общественото осигуряване също бяха коментирани в Тристранния съвет. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Повече пари за заплати и свиване на дефицита обеща Владислав Горанов при обсъждането на бюджета

Повече пари за заплати и свиване на дефицита обеща финансовият министър Владислав Горанов пред социалните партньори. На заседанието на Тристранния съвет те обсъдиха бюджета за 2016 година и актуализацията на тазгодишната финансова рамка...

обновено на 29.10.15 в 17:52
Бюджет

Бизнесът и синдикатите категорично не приемат избрания подход за актуализация на тазгодишния бюджет

Бизнес организациите категорично не приемат избрания подход за актуализация на тазгодишния бюджет, който, според тях, ще осигури средства за сектори без реформи, като посочват МВР и отбраната. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния..

публикувано на 29.10.15 в 11:33

Политическите партии – "за" и "против" актуализацията на тазгодишния бюджет и Бюджет 2016

БСП обяви, че няма да подкрепи актуализацията на тазгодишния бюджет и бюджета за догодина поради опасност от задлъжняване на страната по гръцки сценарий. В декларация в парламента Румен Гечев посочи: В този проект пише черно на бяло, че в края на..

публикувано на 29.10.15 в 10:48