Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Армения и арменците в сборника „Отломки“

Д-р Силва Налбантян-Хачерян
Снимка: agora-bg.org
Кои сме, от къде идваме и накъде сме се запътили? Армения и арменците през погледа на една българска арменка и сборника й с разкази „Отломки”. Силва Налбантян-Хачерян е доктор по педагогика. Интересите й са в областта на културната политика, културното многообразие, културното наследство, демографията, образователния и културен мениджмънт. Преводач и съставител е на книги с арменски народни приказки. Автор е и на книгата „Културни институции и интеркултурно възпитание”. Нейните пътеписи и пътни бележки ни въвеждат в чудния свят на историята на Армения, на забележителностите и на духовните ценности, сътворени от талантливия арменски народ. В края на 19 и началото на 20 век българите посрещат арменските бежанци от етническото османско прочистване. Защо днес не сме на едно мнение пред бежанската вълна?
Арменският геноцид е тема-съдба за всеки арменец. В което и кътче на земята да живее, емигрант, от което и поколение да е, каквато и професия и жизнен път да има пред него. Това е болката във всяко арменско сърце, която не затихва и не отшумява вече 100 години. Помнят ли арменците своите корени? Пазят ли снимка или документ, ръждясал ключ от изстиналото огнище на хиляди километри или вещ, която да завещаят като белег на национална идентичност на деца и внуци?
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анаиза Гордино

8 години Португалски културен и езиков център „Камойнш" - София

Първата преведена на български език книга с поезията на Еуженио де Андраде „Бяло върху бяло“  е повод за срещата с директора на Португалския културен и езиков център "Камойнш" - София, Анаиза Гордино, както и  възможност за поздрав за рождения ден на Център "Камойнш", отбелязан преди дни. Ето какво сподели тя в "Артефир": "Наистина Еуженио де Андраде..

публикувано на 27.11.21 в 10:00

Литературни четения в памет на Георги Рупчев

На 28 ноември се навършват 20 години от смъртта на един от най-големите български поети Георги Рупчев.  В две вечери – едната е на 28 ноември (деня, когато той си отива) в 16 ч. в клуб "Перото", и на 29 ноември в Столичната библиотека на 3 етаж в "Книжовно наследство" – ще бъдат прочетени от актьори някои от стиховете на Георги Рупчев и негови..

публикувано на 27.11.21 в 08:30

Виртуални кинопрожекции в НДК

Визуалното има много нови посоки.  Киномания изненадва своите почитатели със седем интерактивни късометражни филма, които ще потопят зрителите в паралелна реалност – пресечна точка на върховите технологии и киноизображението.  Целта на VR фест е да представи изкуството във виртуална реалност. Официалната програма включва произведения от..

публикувано на 26.11.21 в 17:08

Калейдоскоп на съвременното изкуство в галерия "Астри"

Първата изложба Формат 30/30 отваря врати през декември 2002 г. в столичната галерия "Астри". Тогава участват 47 художници. Оттогава времето променя количеството на участниците, но за тези 20 години в изложбата Формат 30/30 са участвали около 1000 художници от различни краища на България, от различни стилове и направления. Чуждестранно участие има от..

публикувано на 26.11.21 в 16:20

Стихосбирката на Еуженио де Андраде "Бяло върху бяло" – дом на фадото в книга

Еуженио де Андраде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. "Еуженио де Андраде направи революция в нашата поезия. До него поезията беше пресечна точка с нещо друго, представяне на реалност, предхождаща стихотворението или отвъд самото стихотворение. С него поезията..

обновено на 26.11.21 в 15:32