Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голи на Alarma Punk Jazz! Naked от Белград отново в Първо студио на БНР… 6 години по-късно

БНР Новини
Naked 2015: Бранислав Радойкович, Иван Теофилович, Горан Милошевич и Джордже Миюшкович.
Снимка: Владимир Милорадович

Заключителният концерт на радио фестивала Alarma Punk Jazz на програма „Христо Ботев” за 2015 г. ще се проведе в Първо студио на БНР на 11 декември, петък, с начален час 21.30, като вратите ще бъдат отворени за публика точно половин час по рано, както обикновено, в 21.00 ч. Главни герои на вечерта са музикантите от белградския джаз квартет Naked, които преди малко повече от 6 години – през октомври 2009 – спечелиха сърцата и душите на слушателите на „Аларма” със своята причудлива смесица от фрий-джаз, балкан-груув, афробийт, пост-клезмер и ска с татарски и цигански привкус.
СнимкаПо онова време те бяха съвсем млада група на един албум (Noyz, издаден от платформата „Мултикултиватор” през 2007) и бяха свирили само на Exit и още някои балкански фестивали. А днес, само няколко години по-късно, заедно с Fish In Oil и вече доста добре познатите на българската публика Eyot, Naked са един от трите слона на новата авторска джаз сцена в Сърбия. Ето как описва появата на тази сцена големият фюжън-джаз пианист Васил Хаджиманов в интервю за портал „Култура”: „(Тогава, преди 5-6 гонини) авторски джаз групи имаше буквално две или три в цяла Сърбия. И това беше ужасно – всички, които свиреха джаз, оставаха при стандартите, които са си фини и красиви, но са едни и същи. Нямаше никаква нова вълна и нова кръв. И точно когато бях позагубил надежда, се появиха тъкмо такива нови групи, които вляха нова кръв в сръбската джаз сцена”… Разбира се, тези групи са именно Fish In Oil, Eyot и Naked. Като интересният факт тук е, че именно благодарение на басиста на Naked Бранислав Радойкович, който е една от основните движещи сили и в сърф-джаз формацията Fish In Oil, българската публика узна през далечната 2011г. и за Eyot.
Към днешна дата Naked са непрекъснато на турнета – от Пилзен до Милано и от Цюрих до Тимишоара и Клуж, а новият им албум Nakedonija (2015), трети по ред в дискографията им, в който участва и израелският мултиинструменталист Амир Гвирцман, е адмириран и от публиката, и от критиката като връх в досегашното им развитие. В рецензията си за Nakedonija утвърденият джаз критик Воислав Пантич, артистичен директор на Белградския джаз фестивал и директор на Панчевския джаз фестивал, пише, че е „мощен принос към балканската джаз-дискография, третирайки традицията по съвсем нов и различен начин”. Албумът, както и предишният им (Get Naked, 2011), е записан за унгарския лейбъл NarRator Records, издателите на Besh о droM, Fokatelep, Meszecsinka, дуета Борис Ковач/Давид Йенгибарян, Pop Ivan, Chakra Hacker, Gipsy.cz и Cabaret Medrano.
Ние тук в София помним Naked като секстет с водещ акордеон, два баса и бомбардиране от звуци-цветове, но сега ще ги чуем така, както звучат в наши дни – по-зряло, по-оголено (може би отговаряйки най-точно на името си от когато и да било досега), с по-изразено фолклорно звучене, но и с повече фрий-джаз дух и душа. От стария състав е останало ядрото – Бранислав Радойкович (бас), Джордже Миюшкович (цигулка) и Горан Милошевич (барабани), а свежата кръв идва с новия член на групата – Иван Теофилович (кларинет/саксофони), с който останалите музиканти дотолкова си пасват, че само можем да съжаляваме, че не са се срещнали още по-отдавна, при самото създаване на групата.
Билети за концерта можете да закупите в „Дюкян Меломан”, Ticketplus и Eventim, както и на входа на залата непосредствено преди концерта. На 11 декември също така ще обявим и първите имена на музиканти и групи, които ще участват в рамките на Alarma Punk Jazz през следващата календарна година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24

Международният фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River за шести път

Предстои шестото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River, което ще се проведе в село Дебнево, община Троян. Основател на форума и участник в музикалната програма е Вероника Тодорова . Началото ще бъде на 31 юли в двора на Основно училище "Иван Вазов" в село Дебнево, където ще се представят децата от..

публикувано на 25.07.24 в 08:10

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56