Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Костадин Нушев: Храмовете могат да бъдат едновременно паметници на културата и места за молитва

доц. Костадин Нушев

Споровете между двете визии за използването на църквите и манастирите като паметници на културата и като действащи храмове трябва да престанат. Крайно време е да примирим тези две виждания. Това каза в предаването „Неделя 150“ доц. Костадин Нушев от Богословския факултет на Софийския университет по повод предстоящия пореден епизод от спора за собствеността върху катедралния храм „Св. Александър Невски“:

Това е спор между едно виждане за православните храмове като паметници на културата и виждането на църквата за тях като действащи храмове и места за богослужение. Тези две концепции могат да се съвместяват и не е необходимо да се противопоставят. Така е и според българското законодателство. Статутът на паметник на културата не противоречи на разбирането на църквата за действащите светини като места за богослужение и молитва.

Съдебното дело е заведено от група учени от сдружение на историци като оспорване на административния акт, изработен и приложен през 2014-та година от служебното правителство на проф. Близнашки, обясни доц. Нушев. По думите му, чрез този акт е била намерена формула за връщането на собствеността върху патриаршеската катедрала на Българската православна църква. Доц. Нушев изрази още мнението, че не е нужно по този начин да се драматизира възстановяването на собствеността върху Патриаршеската катедрала и отбеляза:

Тъй като катедралата нямаше акт за собственост и това възпрепятства всякакви реставрационни дейности, а Св. Синод не можеше да предприеме никакви действия, свързани със стопанисването му и подготовката на проекти за реставрация, години наред се търсеше формула за издаването на нотариален факт.

„Св. Александър Невски“ е завършен и осветен през 1924 г. След промените в края на 40-те години на миналия век, с новата републиканска конституция и отделянето на църквата от държавата, както и заради отчуждаването на имоти, документацията за храма не е съхранена. В архивите не беше запазена достоверна документация за собствеността на този храм, каза доц. Костадин Нушев.

Той определи като стари попълзновения още от 90-те години опитите да се ограничи употребата на български език в издаването на документите и кръщелните свидетелства, издавани от нашите храмове в Одрин и Истанбул. Въпросът бе  коментиран усилено при посещението на Вселенския патриарх Вартоломей у нас и отново повдигнат около скорошното отбелязване на годишнината от рождението на Екзарх Антим I-ви:

Посещението на Вартоломей събуди стари, превъзмогнати от гледна точка на българската църква спорове от 19-ти век. Тези въпроси са останали в миналото и в историята и не бива да са предмет на съвременните актуални междуцърковни отношения.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14