Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР: Крадците често набелязват жертвите си в социалните мрежи

| обновено на 11.12.15 в 17:25

Крадците често набелязват жертви и събират информация за тях в социалните мрежи, обясни пред "Хоризонт" Александър Пецов, началник на сектора за борба с кражбите в СДВР. Набелязването на жертви и придобиването на информация става най-често през профили на хора, които са ни приятели в социалните мрежи:

Вие, когато имате в една социална мрежа 200 или 300 приятели, не всичките са ви приятели. Реално погледнато, в живота колко човека са ви приятели и колко са ви близки наистина. Тези приятели споделят информацията, както с вас, така я споделят и с още 199 човека, а пък тези 199 също имат приятели, които не са ваши приятели. Те споделят информацията също с други. Ние се изтъркахме вече да го говорим това нещо, то си продължава.
В последните месеци от МВР отчитат завишение на кражбите на телевизори - практика, която е била почти изчезнала преди време. Според криминалистите за крадците няма значение дали идват празници, или не, уточни Пецов: 
Основното време, в което се извършват кражбите, това е през деня, когато хората ги няма. Контингентът, който работи и се е изградил в своята си "професия" в това направление, него не го интересува, дали има празник, или няма празник. Него го интересува човекът да го няма вкъщи, което може да го направи през седмицата.
От полицията съветват още, ако напускате жилището си, да предупреждавате съседите, за да наблюдават за непознати. 

От МВР съобщават и за нова схема при телефонните измами в София. Престъпници се представят за полицаи, като карат жертвите си да им съдействат при залавяне на извършители на точно такива престъпления. Иво Величков от Столичната дирекция на МВР описва схемата:
Предупреждават жертвата, ако има някакво такова лъжливо обаждане, да сигнализира в полицията, като най-често им казват да звънят на 112. В последствие схемата е такава, че жертвата получава още едно обаждане от измамници, които вече използват класическата схема, че има злополука с техен близък. Жертвата е предварително подготвена да сигнализира в полицията, затваря линията, но измамникът отсреща не прекъсва връзката, по този начин линията остава отворена и когато жертвата се опита да набере 112, тя попада пак на член от измамната схема. Съобщава, че е била жертва и е направен опит спрямо нея да бъде въведено заблуждение, веднага й се отговаря, че трябва да съдейства бързо, като събере необходимата сума, която има в наличност, дори и златни накити, въобще всичко ценно, което има вкъщи, да го предаде на човек или директно да го изхвърли през балкона, за да могат мнимите полицейски служители да задържат измамниците.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.