Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за баса Димитър Петков

На 11 декември 2005 година от този свят си отиде един от големите гласове на България - басът Димитър Петков. Певец с голяма международна кариера, гостувал на всички най-престижни оперни театри по света, той се превъплъщава в над 100 образа, оставяйки вълнуващ спомен с красивия си, мощен глас и незабравимо актьорско присъствие.


Димитър Петков е роден на 5 март 1938 година в София. Завършва Музикалната академия в класа на проф. Христо Бръмбаров. Още като студент е приет в състава на Софийската опера. Дебютът му е през 1963 година в ролята на Фараона от "Аида" на Верди. Веднага привлича внимението и на публиката, и на специалистите с певческите и артистичните си качества. Решаваща роля за кариерата му изиграва победата в Третия международен конкурс за млади оперни певци. След него Петков е канен на много наши и международни сцени, пее с партньори като Борис Христов, Монсерат Кабайе, Пиеро Капучили, Фиоренца Косото и мн. др.

Чуйте още от биографията на Димитър Петков и негови думи, съхранени в Златния фонд на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14