Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леонардо ди Каприо най-после с "Оскар"

"Спотлайн" – най-добър филм

| обновено на 29.02.16 в 15:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Холивудската кинозвезда Леонардо ди Каприо спечели първата нaграда "Оскар" в кариерата си. Той взе престижния приз за ролята си на американския трапер Хю Глас във филма "Завръщането". 

Създаването на "Завръщането" беше за връзката на човека със света на природата – свят, в който всички заедно усетихме 2015 г. като най-топлата година в историята. Продукцията ни трябваше да се премести към южния край на тази планета, само за да открием сняг. Промяната на климата е реална. Случва се сега. Това е най-голямата заплаха, с която се сблъсква целият ни вид, и ние трябва да работим заедно и без да отлагаме, каза Ди Каприо.

Също за "Завръщането" Алехандро Иняриту взе наградата на Американската филмова академия за най-добър режисьор.

Американската актриса Бри Ларсън беше отличена за най-добра главна женска роля за участието си в "Стая". Филмът е създаден по едноименния роман на Ема Донахю, разказващ за 5-годишно момче и майка му, които в продължение на няколко години са държани в плен в стая с размери 3 х 3 метра. При получаването на наградата си Ларсън каза: 

Това, което обожавам в правенето на филми, е необходимостта от работата на много хора. Благодаря на всички, които участваха в "Стая"! Благодаря на всички, които го гледахте! Благодаря на феновете! Благодаря ви, че ходите на кино и гледате нашите филми!

За "най-добър филм" беше обявена драмата "Спотлайт". Нейна тема е спечелилото награда "Пулицър" журналистическо разследване на педофилията в американската католическа църква. Продуцентът Майкъл Шугър заяви:

Този филм даде глас на оцелелите, а наградата "Оскар" усилва този глас, който се надяваме да се превърне в хор, отекващ чак до Ватикана. Папа Франциск, време е да защитим децата и да възстановим вярата. Благодаря ви много!

Първия "Оскар" в кариерата си получи и британецът Марк Райлънс. Той беше отличен като най-добър актьор в поддържаща роля за участието си във филма на Стивън Спилбърг "Мостът на шпионите":

Винаги съм обожавал историите – да ги слушам, да ги гледам, да участвам в тях. Затова за мен възможността да работа с, по мое мнение, един от най-големите разказвачи на истории на нашето време, Стивън Спилбърг, беше огромна чест, каза Райлънс.

Шведската актриса Алисия Викандер получи наградата за най-добра поддържаща женска роля в "Момичето от Дания" – филм за историята на първия човек, преживял операция за смяна на пола.

Унгарската продукция "Синът на Саул" на режисьора Ласло Немеш спечели награда "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Лентата разказва за евреин, който е депортиран в Аушвиц и попада сред затворници, работещи в газовите камери.

Водещ на 88-ата церемония по връчването на наградите "Оскар" за втори път беше комикът Крис Рок. На няколко пъти той засегна темата за липсата на цветнокожи сред номинираните в основните категории за втора поредна година, която по-рано доведе до призиви за бойкот на церемонията.

Ние искаме възможност. Искаме черните актьори да получават същите възможности. Това е. Разбирате ли, каза още в началния си монолог Рок.

Прочутият италиански творец Енио Мориконе спечели "Оскар" за музиката на филма "Омразната осморка" на режисьора Куентин ТарантиноТой лично прие наградата, като я посвети на съпругата си Мария, която има принос за нея. Отдавна американският режисьор Куентин Тарантино искаше за свой филм музика от Енио Мориконе и поради отказ на композитора, досега ползваше негови творби от други ленти.
88-годишният Мориконе сподели: 
Мислих дълго каква характеристика да дам на музиката и нейния драматизъм, за да се получи една музика с определено мъжки характер, с ироничен, язвителен и агресивен тембър.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14