Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисуването като път към самия себе си

БНР Новини
Снимка: Васил Жечев

Галерия „Бургас“ в град Бургас е намерила своето място в близост до Морската градина, да популярната за всички местни жители експозиция „Флора“-та, в една новопостроена сурова и урбанистична сграда. На този фон ясно изпъква желанието на артпространството да се внесе опит за душевна хармония, една терапия, която всеки хващал листа хартия и молива, или четките и платното, познават добре, онова състояние, подобно на метаноя, в което човека претворява света и обществените несъвършенства в изкуство. Това може да видят и посетителите в творчеството на живописеца Иван Русев, който предлага повече от 20 платна, наситена, експресивна и едновременно с това чувствителна импресионистична живопис – натюрморт, фигурални композиции и пейзажи. Иван Русев е завършил Художествената гимназия в град Казанлък, а по-късно и Художествената академия в столицата, и от тогава до сега рисува и излага не само у нас, но и в чужбина.
Вили Тодорова, галерист на пространството, споделя за впечатленията на посетителите на експозицията, а самия автор – Иван Русев намира думи, и то по начина по който и рисува – наситено емоционално и парливо откровено, за да предаде сетивния си досег с реалността.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почивката няма разумна алтернатива

В редакция "Хумор и сатира" сме готови да спорим до прегракване и с трошене на чаши и чинии, че почивката няма разумна алтернатива. Освен това тази неделя веднага след новините в 18 часа ще предложим дори и на несъгласните с нас: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос" на поета Борис Христов,..

публикувано на 17.08.24 в 18:15
Започва вторият международен фестивал

Започва второто издание на международния фестивал "Кракра джаз" в Перник

Днес започва вторият международен фестивал "Кракра джаз" в Перник, съобщиха от общинската администрация, цитирани от БТА.   Музикалната проява, която ще се проведе днес и утре на едноименната крепост, е със свободен вход. В нея участват носители на Грами, реге звезди и една от най-оригиналните изпълнителки, появили се на световната джаз сцена..

публикувано на 16.08.24 в 12:04

Избрано: От Бургас до световния връх: Божана Славкова за победата в Mili Dueli

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден"  през август ще излъчим най-интересните интервюта от изминалата година. Този път представяме разговора с Божана Славкова – първият български победител в световния поетичен конкурс Mili Dueli. Разговорът е излъчен на 26 април тази година.  Тя спечели с 968 точки за поетичния филм "Дървото с..

публикувано на 16.08.24 в 11:24

Младите превземат уикенда в Буграс

В Бургас уикендът ще бъде тематичен и посветен на младежите. Предстоят поредните издания на фестивала Teen Boom Fest (17-18 август) и състезанието по скейтбординг Burgas Skate Оpen (16-18 август). В петото издание на Teen Boom Fest ще се включат над сто популярниличности – известни български артисти, изпълнители, инфлуенсъри, ютубъри,..

публикувано на 16.08.24 в 10:54

Обявиха наградите на биеналето "Приятели на морето" в Бургас

Шестима са наградените автори в единадесетото издание на биеналето за съвременно българско изобразително изкуство Национална изложба "Приятели на морето" 2024, което бе открито официално в залите на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" и Дружеството на бургаските художници в Бургас. Тази година одобрените за участие автори са..

публикувано на 16.08.24 в 09:31