Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливенската художествена галерия с изложба, представяща града в последните 100 години

Снимка: община Сливен

В къщата музей "Миркович" Сливенската художествена галерия представя изложбата "Сливен през погледа на художника", съставена от творби на старите сливенски художници.

Картините представят романтично-реалистичен поглед към градския и природния пейзаж с емблематични за Сливен и околностите му места. Изложбата е любопитна за всеки жител на Сливен, защото рисува града под Сините камъни в последните 100 години.

В експозицията са включени художници, на които животът и творчеството са свързани със Сливен като Тодор Димитриев, Стефан Петров, Калчо Коралски, Марко Дограмаджиев, Георги Хаджидимитров, Стефан Егаров, Евгени Курдов, Русчо Симеонов, Иван Кънев, Йордан Инков и други. 

13 автора, живели в различни времена, както и в различни политически и финансови епохи на града, поясни един от организаторите на изложбата.

Рисували са романтичната страна на Сливен – стара възрожденска архитектура, както и старите къщи, където на тяхно място в момента се намират театъра и хотели, както и характерни пейзажи от природата като Сливенските минерални бани.

Картините всички са маслена техника, като последно са показани преди години, но само някои, защото голяма част са били в депата - през годините галерията ги е откупувала. По този начин дори и ние за нас открихме нови автори, като Георги Стефанов, който е рисувал по времето на социализма изграждането на новите  монументални сгради, на блоковете, както и  разкопаните улици. И се вижда този преход от малкия град в съвременния сив град,
 допълниха от галерията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14