Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представи за Америка: Театрална разходка из американския авангард

В навечерието на Международния ден на театъра в сградата на Нов български университет от 20 до 25 март 2016 г. се провежда проектът „Представи за Америка: Театрална разходка из американския авангард“.
Трима режисьори от Ню Йорк гостуват в рамките на тази инициатива – Катрин Портър, Бари Роуел и Гейбриъл Шанкс. А петима режисьори от българска страна – Василена Радева, Ида Даниел, Веселин Димов, Явор Костов и Марий Росен, работят в рамките на тези пет дни по текстове на някои от знаковите авангардни драматурзи като Гертруд Щайн, Чарлс Л. Мий, Мак Уелман и други.
Това е второ представяне на проекта, през 2014 г. той беше част от програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.
В репортаж от Нов български университет ще чуете участници в уъркшопа – актрисата Елена Димитрова в монолог от театралния експеримент на Марий Росен. Разговор с Бари Роуел и Катрин Портър, които са артистични директори на Peculiar Works Project. Техните представления изследват различни и експериментални театрални практики. Част от спецификите на работата им е, че пространствата често се превръщат в част от спектакъла. Темата за езика и за превода, а и за разбирането на чуждия езиков код вълнува Марий Росен, един от петте режисьори, участващи в проекта, който се опитва да внуши смисъла от текста, с всички изразни средства, извън лингвистичните. Актрисата Елена Димитрова ще разкаже и за конкретния си опит в тази експериментална театрална демонстрация.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почивката няма разумна алтернатива

В редакция "Хумор и сатира" сме готови да спорим до прегракване и с трошене на чаши и чинии, че почивката няма разумна алтернатива. Освен това тази неделя веднага след новините в 18 часа ще предложим дори и на несъгласните с нас: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос" на поета Борис Христов,..

публикувано на 17.08.24 в 18:15
Започва вторият международен фестивал

Започва второто издание на международния фестивал "Кракра джаз" в Перник

Днес започва вторият международен фестивал "Кракра джаз" в Перник, съобщиха от общинската администрация, цитирани от БТА.   Музикалната проява, която ще се проведе днес и утре на едноименната крепост, е със свободен вход. В нея участват носители на Грами, реге звезди и една от най-оригиналните изпълнителки, появили се на световната джаз сцена..

публикувано на 16.08.24 в 12:04

Избрано: От Бургас до световния връх: Божана Славкова за победата в Mili Dueli

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден"  през август ще излъчим най-интересните интервюта от изминалата година. Този път представяме разговора с Божана Славкова – първият български победител в световния поетичен конкурс Mili Dueli. Разговорът е излъчен на 26 април тази година.  Тя спечели с 968 точки за поетичния филм "Дървото с..

публикувано на 16.08.24 в 11:24

Младите превземат уикенда в Буграс

В Бургас уикендът ще бъде тематичен и посветен на младежите. Предстоят поредните издания на фестивала Teen Boom Fest (17-18 август) и състезанието по скейтбординг Burgas Skate Оpen (16-18 август). В петото издание на Teen Boom Fest ще се включат над сто популярниличности – известни български артисти, изпълнители, инфлуенсъри, ютубъри,..

публикувано на 16.08.24 в 10:54

Обявиха наградите на биеналето "Приятели на морето" в Бургас

Шестима са наградените автори в единадесетото издание на биеналето за съвременно българско изобразително изкуство Национална изложба "Приятели на морето" 2024, което бе открито официално в залите на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" и Дружеството на бургаските художници в Бургас. Тази година одобрените за участие автори са..

публикувано на 16.08.24 в 09:31