Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р М. Янков: Протестираме заради нормативния хаос, при който сме принудени да упражняваме професията си

Управлението използва 4 големи неистини, за да мотивира действията си

Снимка: БГНЕС

Не протестират само семейните лекари! Протестират и болниците – общински и частни. Несъгласни, но не протестиращи, са и държавните болници.
 

По-важно е защо протестираме – заради нормативния хаос, при който сме принудени да упражняваме професията и да носим отговорност; освен за здравето на пациентите си, да носим и тежки финансови отговорности пред НЗОК.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" д-р Методи Янков – член на УС на Националното сдружение на частните болници.  Вече е са изминали 3 месеца, а лекарите работят по правила и указания, измислени от Надзорния съвет на НЗОК, поясни той:

Те са Надзорен съвет на администрацията на НЗОК, а не управители на здравеопазването. Надзорният  съвет не заменя НЗОК нито Районните каси, нито Министерството на здравеопазването, нито Лекарския съюз, нито нас – управителите на болниците. Няма право да законотворства.

От година и половина, в която темата за здравеопазването не слиза от дневния ред на медиите, все още лекарите не са видели синхронизиран пакет от закони, наредби и указания, които да нарекат реформа, коментира Янков и допълни, че управлението използва 4 големи неистини, за да мотивира действията си:

Първата голяма лъжа е, че няма реформа. Втората лъжа е, че парите са много, ама не се употребяват правилно. Третата лъжа, че болниците са много и много крадат. Четвъртата лъжа е, че Националната здравноосигурителна каса е независима. Вижте, ние сме си задали погрешна посока, използваме погрешни аргументи и отиваме на погрешно място!

Янков изтъкна, че болниците трудно излизат на протест и даде за пример своята, където днес има 17 големи операции, а на химиотерапия трябва да дойдат 60-70 души.

Омръзна ни да ни обиждат. Омръзна ни да ни казват колко крадем. 10 големи болници, държавни, тоест на министъра, използват над 65% от бюджета на Касата. Това ли са крадците? Министърът нарича своите болници "крадци"?! Или "крадци" сме онези по-малките, които не получаваме по 260 милиона в годината държавни субсидии. 500 милиона задължения чии са? На частните болници или на държавните?

Всяка година НЗОК започва с дефицит от около 300 млн. лева, допълни лекарят, защото през януари се разплащат дейности извършени през ноември и декември на предходната година.

Увеличението на парите в НЗОК е за сметка на лекарствата. От 200 милиона разходите за лекарства се увеличиха на около 500 милиона. Парите за клинични пътеки и за медицински дейности не са се увеличили в последните 7-8 години, изтъкна Янков и спомена за предложение на лекарите към директора на НЗОК:

След като пръстовият идентификатор е инструмент на НЗОК, нека тя да си го плати! Да закупи всички устройства, да купи софтуерите и да плати сервизирането. Още по-добре е, че така ще могат да си контролират апаратите, а не после да ни обвинят, че ги манипулираме.

Според лекаря резултатът, който ще се получи от идетификацията, не си заслужава разходите от нея.

Интервюто на Борислава Борисова с д-р Методи Янков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Продължават протестите на личните лекари

Протестът на общопрактикуващите лекари продължава втори ден. Днес към колегите си от страната се присъединяват личните лекари от Пазарджишка и Сливенска област. Медиците настояват от началото на април да не влизат в сила промени, както и до приемането на..

обновено на 29.03.16 в 22:34