Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР има данни за предишно нападение над пребития професор Станчев

Георги Костов: Нападението е с висока степен на обществена опасност

| обновено на 05.04.16 в 17:08
Полицията има данни за предишни опити за нападение над пребития тази сутрин лекар - началника на отделението по ортопедия в Университетската болница "Света Анна" професор Стефан Станчев. Това обяви заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев
Преди време е извършен опит за физическа интервенция върху доктор Станчев, но той не е подал сигнал. Проверяваме дали това наистина е така, за изясняване на мотивите. В момента той не е в състояние, тъй като се извършва медицинска операция, така че с него не сме разговаряли, но с неговите близки са проведени беседи. Преките непосредствени извършители са три лица. Извършваме всичките оперативно-издирвателни действия по отношение установяването и идентифицирането на тези лица. Разговаряли сме с близките, имаме насоки.
Проф. Станчев е претърпял комплексна операция на очите и лицевата част на черепа. Това съобщиха колегите му от болницата, извършили лечението. Той е без опасност за живота, но вероятно ще изгуби лявото си око.
Според началника на Клиниката по лицево-челюстна хирургия професор Иван Генчев при операцията се е наложило част от лицевите кости на пострадалия да бъдат заместени с метални пластини, тъй като са били напълно раздробени.
 Няма опасност за живота на Стефан Станчев, но той вероятно ще изгуби лявото си око, обяви началникът на клиниката по лицево-челюстна хирургия професор Владимир Димов:
Нашият колега беше ударен, най-вероятно с някакъв твърд предмет, беше надробен горният орбитален ръб, множествена фрактура,  както и сводът на орбитата, също така предната и задната страна на фронталния синус. Трябваше просто незабавно да тръгне към операция, част от фрагментите притискаха мозъка. Отстранихме тези фрагменти, спряхме кървенето, направихме нов орбитален ръб от пластика с метална шина и с метална мрежичка просто покрихме дефекта на черепа.
Професор Станчев има също тежка черепно-мозъчна травма, но невролозите очакват, че ще успее да се възстанови напълно от нея. 
Издирват се тримата преки извършители на днешния жесток побой над лекаря. 
Около 7.20 часа днес проф. Станчев е разхождал кучето си в столичния квартал "Белите брези". В този момент е издебнат от нападателите си. Те го събарят на земята и започват да го удрят с твърд предмет. В следствие на побоя лекарят е с тежки контузии по главата. Стефан Станчев е с черепно-мозъчна травма и травма на окото и челюстта. Закаран е в болница "Света Анна" в тежко състояние. Има опасност за зрението му.

Нападателите са избягали. Не са били маскирани, съобщиха от МВР. Източници от полицията уточниха пред "Хоризонт", че вероятно целта на нападението не е грабеж. Работи се по няколко версии за инцидента. Не се изключва вариантът за побой заради лично отмъщение.
Нападението срещу професор Стефан Станчев е случай с висока обществена опасност, заяви главният секретар на МВР Георги Костов. По думите му все още е рано да се говори за мотивите за днешиня жесток побой над лекаря от софийската болница "Света Анна" :
Единственото, което можем да кажем е, че това деяние е с висока степен на  обществена опасност, независимо към кого е насочено. Колегите ще направят всичко възможно за разкриване на това престъпление.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.