Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Сейджи Озава почетен в Берлин

Сейджи Озава
Снимка: Берлинска филхармония

Днес Берлинските филхармоници посрещнаха на репетицията си най-известния японски диригент Сейджи Озава с новината, че му е присъдена високата чест да бъде провъзгласен за почетен член на оркестъра.

Кнут Вебер, виолончелист и член на оркестровия борд, заяви:
Радваме се на дългогодишно музициране със Сейджи Озава. Като бивш асистент на Херберт фон Караян, сега тази ера продължава да е жива благодарение на него. Като първи японски диригент със световна кариера, той формира и връзки със страна, която се превърна във втори дом за Берлинските филхармоници. А като диригент на много премиерни изпълнения във Филхармонията, той често ни води към вълнуващи музикални открития. Щастливи сме да посрещнем отново Сейджи Озава сред нас след дълго прекъсване и да го обявим за почетен член на Берлинската филхармония като израз на нашата дълбока благодрност.

Маестро Сейджи Озава благодари с думите: 
Това е огромна чест. За първи път дирижирах този оркестър в тази зала през 1966 година. Бяха 50 години на приятелство. Дълбоко съм трогнат и съм много щастлив.

На 8 и 10 април в германската столица маестро Сейджи Озава и Берлинските филхармоници ще отбележат 50-годишното си творческо партньорство с концерти, в които ще звучи музика от Моцарт и Бетовен, а солист ще бъде пианистът Питър Серкин.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14