Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всекидневие като филм без хепиенд

Авторът на книгата „Опасните личности“ е бившият профайлър от ФБР Джо Наваро. Като резултат от дългогодишна работа в реални ситуации с жертви и престъпници, той прави опит да систематизира информацията, за да подскаже на обикновените хора как да не се окажат в черната хроника. „Опасните личности“ не е абстрактен сценарий на холивудски психотрилър, а енциклопедия на преминалите границата всекидневни междуличностни отношения на работното място, в семейството, в квартала или сградата, които обитаваме, в религиозните и творческите групи, към които сами сме избрали да се присъединим. Без да създава у читателите илюзията, че опасното поведение може да бъде превъзпитано, Джо Наваро напомня, че със сигурност може да бъде разпознато и загубите след близка среща с него да бъдат избегнати. За тази цел анализира качествата, излъчването и поведението на застрашаващите обществото характери и насочва вниманието към емоционалните сигнали, словесните кодове, повтарящите се детайли в общуването с тях. Американският профайлър няма амбицията да поставя диагноза на никого, но като професионалист с практика, знае че има начини за превенция. И тя включва необходимата доза бдителност по отношение на това кого пускаме в живота си, в дома си, в сърцето си, до личните си финанси и пространства, сред „приятелите“ си в социалните мрежи. Защото да изгубим парите и самоуважението си е най-безобидното, което може да ни се случи след общуването с тези най-очарователни, най-интелигентни и най-безмилостни представители на човешкия вид, класифицирани от Джо Наваро в следните четири групи: нарцисисти, хищници, емоционално нестабилни личности и параноици.
Колко практично и полезно е това издание, става ясно едва след като открием в него отговорите на въпроси, които засягат всекидневното ни общуване с някого, на когото все не може да му се угоди и въпреки добронамерените ни усилия, пак се чувстваме виновни, несъвършени, ограбени и съсипани.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Както се отваря небе

Хераклитова река Не можеш да нагазиш на плитко във времето като в река, без то да не те повлече така, както реката на Хераклит. Застиват реките от лава, но реката на времето не спира. Сякаш от безкрая извира и към безкрая тя продължава. Плават по течението речно трупове на дървета голи, камъните на дъното се заоблят. Ах, нищо, нищо не е..

публикувано на 31.07.24 в 16:35
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: Да намерят своя глас в писането е най-трудното за младите

"Конкурсът и уъркшопът "Петя Дубарова" нямаше да ги има без помощта на Елица Дубарова, която е много активен и истински човек, – казва поетесата Кристин Димитрова – тя организира всичко, защото вярва в литературата, в смисъла и в това, че нещата не могат да останат на едно място. Второто нещо, което е важно, е Бургаската община, която гъмжи от..

публикувано на 31.07.24 в 16:01

"Сънувам на български" – животът на бесарабските българи във фотоизложба

Фотодокументалната изложба "Сънувам на български" в галерия "Синтезис" представя културата и изследва идентичността на бесарабските българи. Това е първото цялостно показване на дългосрочния проект на Михаела Аройо за българите в Молдова и Украйна, който ѝ носи две награди.  Изложбата има звукова среда, която потапя в автентичната атмосфера на живота..

публикувано на 31.07.24 в 15:25

ART House – пространство за всички

ART House е новото пространство за изкуство, култура, образование, креативни идеи и личностно развитие.  Николина Харизанова разказва какво точно се случва в тази къща и на кого е подслон.  Нейните обитатели варират от всички сфери на изкуството и предлагат различни ателиета, където то върлува. ART House е пространство за всички,..

публикувано на 31.07.24 в 14:30

Sofia Summer Fest Underground – от 19 август в "Чистилището"

След края на Sofia Summer Fest 2024 в Южен парк II на 18 август любимият фестивал за култура на открито продължава с Underground Edition в “Чистилището”. Втората част от фестивала ще покаже още много концерти, театрални постановки, стендъп комедии и прожекции под открито небе, а домакин е клуб “Чистилището” на ул. "Индустриална" 7, на минути от..

публикувано на 31.07.24 в 10:40