Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Rubatong в Първо студио на БНР по покана на фестивала Alarma Punk Jazz

БНР Новини
Rubatong (на снимката Хан Бурс & Татяна Колева)
Снимка: Ариел Монти

Такава точно група  май досега не е имало на Alarma Punk Jazz. Но ще има – и то много, много скоро – на 17 април, следващата неделя, в умерено късния час 22.00 в Първо студио на БНР. Rubatong е квартет, в който блусът, пънкът, съвременната импровизирана музика и по-неконвенционалните форми в джаза съжителстват съвсем натурално с една мистично-медитативно-параноично-театрална атмосфера. Групата е създадена преди 8 години от легендите (всеки в собствения си жанр) Люк Екс, Хан Бурс и Рене ван Барневелд. А четвъртият елемент, който дооформя квартета и му придава съвсем вече уникално звучене, е Татяна Колева  (вибрафон), един от най-уважаваните и световно признати български перкусионисти, създател на Amsterdam Marimba Weekend и носител на редица международни отличия, сред които и “Музикант на годината” на БНР за 2009 2г.

Така в Rubatong се срещат няколко традиции, дори няколко изкуства – авангардна поезия, класическа музика, пърформанс, фрий джаз, импро-пънк, блус, че дори и метъл хип-хоп в бекграунда (да не забравяме, че Рене ван Барневелд е китарист на Urban Dance Squad, холандския еквивалент на Rage Against The Machine). Името на фронтмена-основател Хан Бурс пък можем да го свържем с участия в групи като Encore Plus Grande, Ex Orkest, The Ex, Ornament & Crime Arkhestra, Palinckx… А басистът Люк Екс , както името подсеща, е не само единственият постоянен басист, който легендарните импро-пънкари The Ex някога са имали (от 1983 до 2002г., след това, та до ден днешен, те продължават с две баритонови китари и без бас – б.а.), но и една от най-сериозните фигури в европейския фрий джаз и въобще в импровизираната музика на стария континент – основател, съосновател и член на редица групи като 4Walls, Roof, Speeq, Naked Wolf, свирил буквално с всички големи на епохата – от Том Кора, Фил Минтън, Тони Бък, Сидсел Ендресен и Хамид Дрейк до ICP Orchestra, Sonic Youth, Отомо Йошихиде и Кристиян Фенез. В София Rubatong идват с младия китарист Тайс Елзинга, ученик на Рене ван Барневелд. Концертът им е първи за България и единствена балканска дата на това турне.

С билети за концерта на твърде символични цени можете да се сдобиете на касите и в системата на Eventim, както и на входа на залата непосредствено преди концерта. А априлската програма на Alarma Punk Jazz, припомняме, включва още цели три концерта – на френското рокендрол трио Portron Portron Lopez утре в клуб Maze, на авангардиня ирански пътешественик из Стария и Новия свят BadMashadi – пак там на 26 април, и премиерата на дебютния албум на дуото Leaver в Чешкия център на 27 април – съвместно дело на Amek Collective и Alarma, в което ще вземат участие още Trysth (с акустичен сет – за първи път в историята) и Илко Биров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доайенът на японския джаз Масахико Сато за първи път в София

Фрий джаз концертът на годината – нещо невиждано за плахата и почти девствена за тази музика София (*на Акира Саката & Entasis в разгара на изтеклото вече лято) – вдъхнови екипа на "Аларма Пънк Джаз" през октомври да покани и друг от първопроходниците на японския авангарден джаз (от 60-те, че дори още от края на 50-те, та до днес!), а именно -..

публикувано на 26.09.24 в 20:52

Георги Ценов: Любовта към звука е първият фактор за това дали искаш да свириш на даден инструмент

Перкусионистът Георги Ценов е роден в София и започва музикалното си образование от ранна възраст. Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" и печели множество международни награди, сред които трето място на "Млади виртуози" през 2006, второ място на Международния конкурс "Пендим" награда на публиката на Международния конкурс за ударни..

публикувано на 25.09.24 в 12:35

Полифоничното сътворение по време на фестивала Laus Polyphoniae

В предаването "Музика хисторика" ви пренасяме на фестивала за ранна музика Laus Polyphoniae в Антверпен , който тази година се състоя между 23 август и 1 септември. Както винаги сред участниците бяха едни от най-известните вокални и инструментални състави, изпълняващи музика от Средновековието, Ренесанса и Барока, в това число Cappella..

публикувано на 23.09.24 в 09:15
Ангел Антонов

Нова монография, посветена на Райна Кабаиванска, я определя като "Весталка на операта"

Предаването "Неделен следобед" чества Деня на българската независимост с почит към един от най-независимите и достойни хора на изкуството, родени в България. Празничното издание на 22 септември от 14 часа е изцяло посветено на легендарната, прочута в целия свят българска певица, на чаровната и харизматична жена, на недостижимата актриса, отдаден..

публикувано на 22.09.24 в 08:11

Карл Бьом: Дали чувам музиката? Та тя извира от мен…

На 28 август музикалният свят отбеляза 130 години от рождението на Карл Бьом – един от колосите на диригентското поприще на ХХ век. "Патриарх на хармонията" го наричаха, а съвременниците му шеговито, но и със страхопочитание произнасяха: "Да отдадем дължимото на Бьом Австрийски!" Самият маестро пък бе съвсем лаконичен: "От мига, в който проговорих,..

публикувано на 21.09.24 в 08:10