Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката на пет северни страни в пет дни на ppIANISSIMO 2016

Финландия, Дания, Швеция, Исландия и Норвегия ще имат свои представители на фестивала за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO 2016 със специално нордско издание. Идеята на организаторите от Фондация "Пианисимо" е българската публика да научи повече както за изпълнителите, така и за много от авангардните автори в тези страни. Форумът предвижда колаборации между чуждестранни и български музиканти, както и джаз линия.


Решихме да осъществим една наша дълго време съществуваща идея, с която да представим северните страни и тяхната музика, защото съвремената т. нар. сериозна музика, за разлика от популярната им култура и филмите, не е толкова добре позната в България,
разказа в предаването "Алегро виваче" артистичният директор Илия Граматиков

Много от участниците са композитори, повечето произведения ще бъдат премиерни за нашата сцена, а ще има и световни премиери на специално създадени за фестивала композиции.

Българското национално радио за пореден път е партньор на фестивала "Пианисимо" и домакин на по-голямата част от събитията - основните концерти са от 19.30 ч. в Първо студио на Радиото, но в някои от дните има и концерти от 17.30 и от 21.30 ч.

Входът за всички концерти е свободен.

Чуйте интересни подробности за гостуващите артисти в интервюто с Илия Граматиков - артистичен директор на ppIANISSIMO 2016.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14