Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български съкровища: Обряд и Хоро-токата от Александър Танев

Борислава Танева
Снимка: личен архив

В рубриката "Български съкровища" на предаването "Алегро виваче" се връщаме назад във времето, когато проф. Александър Танев създава пиесата "Хоро-токата" по поръчка на Националния конкурс "Светослав Обретенов" в Провадия, а по-късно, в приятелски разговор клавирната педагожка Милена Куртева предлага към тази бърза и свежа творба композиторът да добави и бавна част. Така се ражда пиесата "Обряд".


За две от най-популярните клавирни пиеси на проф. Александър Танев разказва неговата дъщеря - известната наша пианистка, композитор и педагог проф. Борислава Танева. Чуйте в звуковия файл.

На 14 април от 19.30 часа в Първо студио на БНР, в рамките на Международния фестивал за съвременна клавирна музика "Пианисимо", Борислава Танева ще изпълни "Обряд" в партньорство с датския композитор Айнар Кандинг, който ще добави импровизирана лайф-електроника. Така ще бъде почетена 20-годишнината от кончината на проф. Александър Танев на 15 април 1996 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14