Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Не сме постигнали идеала за чиста и свята република

До дни държавният глава ще реши дали да наложи вето върху текстове от Изборния кодекс

| обновено на 02.05.16 в 21:47
Снимка: president.bg

До няколко дни държавният глава ще вземе решение дали да наложи вето върху конкретни текстове от Изборния кодекс. След участието си в официалната церемония по отбелязването на 140 години от Априлското въстание в Копривщица, Росен Плевнелиев заяви, че юристите проверяват текст по текст промените в Изборния кодекс дали не противоречат на Конституцията. По думите му, гласът на българските граждани в чужбина ще бъде чут.


В непрекъсната връзка сме с много организации на българите в чужбина. Те ни заливат с писма, с петиции, със становища, ще анализираме много внимателно това, което те ни пишат и ни казват. И още веднъж да повторя ясно, специален юридически екип в президентството проследява текст по текст всичко, чуваме и гражданите, както и българите в чужбина, които са  неразделна част от нашата родина. Искаме да им кажем и на тях, че техният глас ще бъде чут, а президентът ще вземе своето отговорно решение в режим, разбира се, на диалог с всички, но и чрез един много точен и прецизен юридически анализ.

каза президентът Росен Плевнелиев в Копривщица, където участва в официалната церемония по отбелязването на 140 години от Априлското въстание.

В подбалканското градче се стекоха стотици хора за тържествата по случай годишнината от Априлското въстание.
Росен Плевнелиев призова да спазваме идеала и посоката, зададени от Апостолите на свободата.

За тази чиста и свята република, която още не сме постигнали. За тази европейска България, която искаме заедно да постигнем и да изковем

Според Росен Плевнелиев:
Априлското въстание е нашата изцяло българска революция. И въпреки, че бе потопено в кръв и въпреки, че е потушено с невиждана жестокост, то успя.

По думите му, то е дало на нас, българите онази искра, от която и днес имаме нужда.

Стотици наблюдаваха на площада в Копривщица възстановка на събитията отпреди 140 години. Повечето от тях носеха български знамена.

По време на тържествената заря-проверка в Копривщица, с която завърши честването на 140 години от избухването на Априлското въстание, президентът Росен Плевнелиев призова българските политици да следват примера на героите от Априлската епопея - да се посветят изцяло на общото благо и да работят за по-доброто бъдеще на страната ни.  Той посочи, че стремежът към свобода е успял, когато се е превърнал в обща национална кауза. Когато българинът е осъзнал, че всеки трябва да даде в битката за България и когато най-достойните са били готови да умрат в името на родината си.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.