Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да остане тайна

| обновено на 05.05.16 в 12:16 БНР Новини
Елеонора Хаджиниколова
Снимка: Васил Жечев

В артпространство на столичната галерия "Европа" пазарджишката възпитаничка на специалност "Стенопис" в НХА Елеонора Хаджиниколова представи над 30 живописни платна, разделени тематично в две зали. Изложбата няма име и това не е случайно, каква е причината за този "пропуск" по отношение на наименованието можете да разберете от думите на Елеонора Хаджиниколова в звуковия файл. Изложбата предлага на посетителите на експозицията комбинацията от чувствени визуални впечатления и лична авторска символика с ярък емоционален заряд, съчетани с деликатно отношение към цвета, композицията и детайла. Това е една еклектика от живопис, поетични строфи, иконопис, дърворезба, стъкло, и ярки реминисценции, започващи със сецисионов повей, който стига накрая и до джунглата на нашето модерно съвремие.
Коментарът на изкуствоведа Ралица Базайтова е повлиян от чувствителността на авторката, от рисунъка и от композициите, в които се смесва изящното и приложното, както и от съчетанието на реалното и фантазното. Един реализъм, почерпен от модерната действителност, който е комбиниран обаче с мистичен реализъм, и е хармонизиран в крайна сметка с една сецесионова естетика. Наслагването на повърхностите и изграждането на формите е също много оригинално и интересно. Прави впечатление привнасянето и на елементи от африканската фауна – лъвове, гепарди, леопарди, които обаче умело са съчетани в същата густавклимтовска естетика и успяват да избегнат пошлото звучене, обикновено обаждащо се при дилетанти, изкушени от страстта на сафари фотографията. Самата изложба не само че е ситуирана в пространството в две отделни зали, но и в самите произведения има и разлики по отношение на стила и на материалите, които се ползват, а и на самия подход. В едната зала са изложени картини с по-ярък сецесионов почерк, в които се съчетават поетични текстве, образи и букви, които напомнят за старинни епистоларни ръкописи, а в другата са изложени творби, в които присъстват елементи, характерни за православната иконична естетика. Със също толкова характерни църковнославянски надписи, присъствие на варак, стъкло, резбовани приложни елементи и дървена основа, които в едно цяло импонират на маслените картни върху платна в другото пространство на изложбата без име на Елеонора Хаджиниколова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почивката няма разумна алтернатива

В редакция "Хумор и сатира" сме готови да спорим до прегракване и с трошене на чаши и чинии, че почивката няма разумна алтернатива. Освен това тази неделя веднага след новините в 18 часа ще предложим дори и на несъгласните с нас: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос" на поета Борис Христов,..

публикувано на 17.08.24 в 18:15
Започва вторият международен фестивал

Започва второто издание на международния фестивал "Кракра джаз" в Перник

Днес започва вторият международен фестивал "Кракра джаз" в Перник, съобщиха от общинската администрация, цитирани от БТА.   Музикалната проява, която ще се проведе днес и утре на едноименната крепост, е със свободен вход. В нея участват носители на Грами, реге звезди и една от най-оригиналните изпълнителки, появили се на световната джаз сцена..

публикувано на 16.08.24 в 12:04

Избрано: От Бургас до световния връх: Божана Славкова за победата в Mili Dueli

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден"  през август ще излъчим най-интересните интервюта от изминалата година. Този път представяме разговора с Божана Славкова – първият български победител в световния поетичен конкурс Mili Dueli. Разговорът е излъчен на 26 април тази година.  Тя спечели с 968 точки за поетичния филм "Дървото с..

публикувано на 16.08.24 в 11:24

Младите превземат уикенда в Буграс

В Бургас уикендът ще бъде тематичен и посветен на младежите. Предстоят поредните издания на фестивала Teen Boom Fest (17-18 август) и състезанието по скейтбординг Burgas Skate Оpen (16-18 август). В петото издание на Teen Boom Fest ще се включат над сто популярниличности – известни български артисти, изпълнители, инфлуенсъри, ютубъри,..

публикувано на 16.08.24 в 10:54

Обявиха наградите на биеналето "Приятели на морето" в Бургас

Шестима са наградените автори в единадесетото издание на биеналето за съвременно българско изобразително изкуство Национална изложба "Приятели на морето" 2024, което бе открито официално в залите на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" и Дружеството на бургаските художници в Бургас. Тази година одобрените за участие автори са..

публикувано на 16.08.24 в 09:31