Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи от три континента събират творчеството си в "Черга пъстроцветна"

Снимка: Ангелина Пискова

Творчество на 66 български автори от 3 континента включва книгата "Черга пъстроцветна". Тя беше представена в НДК снощи пред препълнена зала и в присъствието на българския омбудсман Мая Манолова. Идеята за създаването на сборника е на български емигранти в Съединените щати.

Един от хората, довели проекта докрай е Петър Стаматов. Той е собственик на един от най-известните български портали в САЩ eurochicago.com.

Идеята беше един човек не сам да предлага своите произведения, а да похвали някой друг, да предложи друго произведение. Ето защо смятам, че този сборник ще има някакво бъдеще. Все пак постави някаква нова стъпка за обединение на българите около някаква кауза
, каза Петър Стаматов.

Мариана Христова е редактор и автор в "Черга пъстроцветна". Тя обясни, че средства за издаването на книгата са предоставили български емигранти в САЩ. Тя не се продава, разпространява се безплатно.

Няма никакво съмнение, че този проект е нещо, от което ние искаме да спечелим, то просто тръгна, завъртя се като едно колело и ако използвам метафората на заглавието на книгата така се заплете тази черга и тя се получи, сподели Мариана Христова.

Още за книгата и нейните автори можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14