Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майкъл Фрейн: Eдин писател следва да има стаж като репортер, за да си припомня колко е сложен светът

Авторът представя "Стремглаво" на Панаира на книгата

Някои хора в Англия водят кампания за контрол на медиите, даваща на лица, които смятат, че свободата на пресата представлява проблем, да търсят своята неприкосновеност. Има разлика между неприкосновеността на частни лица и на обществени фигури, но дори и обществените фигури следва да имат известна закрила, поне от пресата и медиите.

Това каза за предаването "Хоризонт до обед" британският драматург, писател и журналист Майкъл Фрейн, автор на 12 романа, над 30 пиеси. На среща с журналисти, организирана от Асоциацията на европейските журналисти в България, той ще отговори на този въпрос за помирението на правото на журналистите и писателите да разследват с правото на индивида на неприкосновеност на личния живот.

Бих казал, че в Англия има нужда от свобода от печата и винаги е имало такава. Най-спешният проблем в момента е, че имаме една популярна преса, която е изключително развихрена, излязла извън контрол, замесена в ред скандали, например хакване на лични телефони и коментиране спрямо личния живот на разни хора по начин, който често е пагубен за личния живот на тези хора.

Книгата на Фрейн "Стремглаво" ще бъде представена на Панаира на книгата днес.

Винаги съм казвал, че един писател следва да има стаж и като репортер, за да си припомня колко е сложен светът.

Интервюто на Ирина Недева с Майкъл Фрейн можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14