Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български тъпан "Георги Танчев" се появи на американския пазар

Георги Танчев (в средата) и неговите синове разнасят славата на българския тъпан в Америка

Георги Танчев е български перкусионист и композитор, който от дълги години живее и работи в САЩ. В момента семейство Танчеви се е установило в Чикаго, където той е директор на музикалното училище "Нортфийлд", а двамата му синове са тръгнали по неговите стъпки и вече свирят на ударни инструменти.


От началото на месец май в Америка вече се продава нов инструмент - ръчно изработен български тъпан, който носи името "Георги Танчев".

Аз нямам нищо общо с това, че те са избрали така да го кръстят, казва българинът, но въпреки скромността му става ясно, че той е вдъхновил майстора, изработващ тъпаните в САЩ - Севдалин Духнев, а фирмата разпространител от много години има в каталога си ноти на негови композиции.

Чуйте в звуковия файл интервю с Георги Танчев и фрагмент от неговата пиеса "Китка", изпълнена от ансамбъл "Полиритмия".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14