Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хор "Бодра песен" - Шумен отново се срещна с композитора Амброж Чопи, когото вдъхнови за песен

Снимка: Булфото

Хор "Бодра песен" с диригент Деница Узунова спечели наградата "Музикант на годината 2015" в националната анкета на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Премиерата на Миса Бревис от Амброж Чопи през миналата година стана повод и Община Шумен да го отличи с Наградата на Шумен в областта на музиката.


В края на изключително успешния творчески сезон хористите участваха отново и в Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик, където "Бодра песен" работи със словенския композитор Амброж Чопи в творческата работилница за еднородни хорове. А на галаконцерта прозвуча песента Until We Meet Again, написана от Чопи специално за шуменския хор.

Диригентката Деница Узунова подчерта в интервю, че и хор "Бодра песен", и всички други български хорове биха работили в по-тясно сътрудничество с българските композитори, както е било преди години на хоровите празници в Шумен, когато са звучали много премиери на песни. Сега тази традиция е замряла, защото съставите не винаги имат средствата, които авторите изискват, за да композират нови творби. Изпълнители и композитори трябва да си подадат ръка, за да има нова българска музика - с това се съгласиха всички ръководители на хорове, гости на фестивала "Черноморски звуци" в Балчик.

Чуйте интервюто с Деница Узунова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Победителите в конкурса

Студентски хор от Сърбия е големият победител в хоровия фестивал "Черноморски звуци" - Балчик 2016

Балчик се превърна в столица на хоровото изкуство – с тези думи диригентката на хор "Космически гласове" и носителка на приза "Музикант на годината 2014"  Ваня Монева се обърна към певците от 20 хорови състава – участници в Шестия международен..

публикувано на 09.06.16 в 22:03
Сборна хорова формация изпълни премиерно пиеса на Амброж Чопи под негово диригентство

Амброж Чопи: Повече български композитори трябва да са въвлечени в хоровата музика

43-годишният композитор и диригент Амброж Чопи преподава в Любляна и е ръководил няколко хорови състава. За втори път гостува на фестивала "Черноморски звуци" в Балчик и е член на журито. В първите дни на юни той ръководи две творчески работилници - за..

публикувано на 16.06.16 в 20:47
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14