Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японката Маю Кишима спечели Първия конкурс за цигулари "Исак Щерн" в Шанхай

Маю Кишима

Наскоро учреденият нов международен конкурс на името на легендарния американски цигулар Исак Щерн даде заявки да се превърне в един от най-големите и престижни форуми в света. В журито на първото издание, което се проведе от 14 август до 2 септември 2016 г., бяха големи цигулкови педагози като Захар Брон, Борис Кушнир, Дейвид Сероне, Даниъл Хайфец, Максим Венгеров, Женшан Уан и др., а председатели бяха синът на Исак Щерн - Дейвид, който е именит диригент, музикален директор на операта в Палм Бийч, САЩ, и проф. Вера Цу Уейлин - една от най-влиятелните цигуларки в Китай.

Огромният награден фонд бе разпределен между шестима лауреати: Победителката Маю Кишима от Япония получи 100 хиляди долара, носителят на втора награда Сергей Догадин от Русия - 50 хиляди, а Сирена Хуанг от САЩ грабна третата награда и 25 хиляди долара. Останалите на четвърто, пето и шесто място - Щефан Тарара от Германия, Ричард Лин от САЩ и Минг Лиу от Китай получиха по 5 хиляди долара.

Две специални награди бяха дадени по време на конкурса "Исак Щерн" в Шанхай: За най-добро изпълнение на китайска пиеса бе отличена Джи Уон Сон от Южна Корея, а приза Human Spirit бе поделен по решение на специалната комисия с участието на виолончелиста Йо-Йо Ма и членове на семейство Щерн между основателите на ученическия оркестър "Айнщайн" в Китай и смелата 19-годишна афганистанка Негин Кхпалвак, която сформира и дирижира, въпреки забраните, първия дамски оркестър в родината си.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14