Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина тенорът Йохан Бота

Йохан Бота (1965-2016)

Оперният свят се раздели с големия вагнеров тенор Йохан Бота - един от забележителните гласове на съвремието ни. Южноафриканецът бе победен от тежко онкологично заболяване на 51-годишна възраст.

Почитателите на операта по целия свят познаваха добре неговите герои, особено в опери на Вагнер и Верди. Благодарение на преките излъчвания от Метрополитън опера в Ню Йорк миналия сезон и българската публика го гледа в централната партия в "Нюрнбергските майстори-певци".

Бота прави дебюта си на оперна сцена в родината си през 1989 г. От 1990 г. живее във Виена и често е канен да пее в Щатсопер и Метрополитън. Получава титлата камерзенгер на Виенската държавна опера през 2003-а. Пее в най-престижните театри като Ла Скала, Ковънт Гардън, Опера Австралия, на Залцбургския фестивал. Дебютира на Вагнеровия фестивал в Байройт през 2010 г. в "Пръстенът на нибелунга" под диригентството на Кристиан Тилеман, после пее в тетралогията и под палката на Кирил Петренко.

През миналия сезон Йохан Бота, вече болен, отказва много от ангажиментите си, но, връщайки се в ЮАР, участва в благотворителни събития за събиране на средства за болни от рак.

Йохан Бота почина във Виена на 8 септември 2016 г.

Интендантът на Виенската държавна опера Доминик Мейе заяви:
Дълбоко скърбим за тази загуба - Йохан Бота ни напусна твърде рано. Ние очаквахме с надежда неговото завръщане на сцената като Калаф, след като сериозното му заболяване не му позволи да пее в "Турандот" през пролетта. Бота беше един от най-добрите тенори на своето поколение. Той оставя след себе си голяма празнина.

В знак на траур във Виенската опера ще бъде спуснат черен флаг, а спектакълът на операта "Турандот" от Пучини на 10 септември ще бъде в памет на тенора Йохан Бота.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14