Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ненчев: Цялата сума за армията ще бъде възстановена

Снимка: БГНЕС

Правителството ще възстанови изразходваните от Министерството на отбраната над 3 милиона лева за охраната на границите и справянето с бежанския поток, съобщи в Ловеч военният министър Николай Ненчев. Той допълни, че очаква пари за армията и от отпуснатите на България средства от Европейската комисия за справяне с бежанския поток.

Николай Ненчев посочи, че вече е получил уверението на премиера Бойко Борисов, че военното министерство ще получи изразходваните по границата средства.

Тези средства, които сега даваме за охраната на границата ни, не бяха предвидени в бюджета. Съвсем естествено, те да ни бъдат възстановени. Те не са малко, имаме над 3 милиона до момента разходи, но се очаква до края на годината да бъдат над 7 милиона. Имам уверението от страна на премиера, че цялата тази сума ще бъде възстановена и евентуално ще получим част от тези 160 милиона.

Министърът на отбраната изрази положително становище относно предложението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за създаване на общо военно командване на страните-членки на ЕС.

Този въпрос ще бъде подложен на сериозна дискусия. Винаги съм се стремял към това, не само да ангажирам хората, които професионално се занимават с тази експертиза, но и широки кръгове от НС, политическите сили, включително бих искал да чуя експертно мнение по този въпрос. Не съм убеден обаче, че в рамките на тази година ние ще стигнем до категорично решение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.