Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България внася 10 - 15% на сто от млякото си, но е един от големите износители на млечни продукти

Снимка: БГНЕС

Българските млекопреработватеи изпитват липса на качествено българско мляко, заяви председателят на тяхната асоциация Димитър Зоров на първия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит. Според Зоров, все повече се продават имитиращи продукти, а реалната цена на килограм бяло сирене в магазина не може да е под 10 лева. У нас около 60 на сто от бялото сирене е имитация, допълни Зоров. Въпреки недостига на качествена суровина, в опресделени периоди от годината все пак има излишък на мляко.

Но това мляко не е това, от което могат да се направят качествените и трайните млечни продукти по БДС - не отговаря на първа категория мляко, хигиената му не е достатъчна, няма достатъчно протеин, а  от протеина става и киселото мляко да е гъсто, излиза и рендамана на сиренето и кашкавала, което определя и цената.

България внася между 10 и 15 на сто от млякото си. Страната ни обаче е един от големите износители на млечни продукти, допълни той:

Изнасяме за страни дори  като Австралия, за Щатите, за цяла Европа, за някои от руските републики, Близкия изток, Йордания, Ливан. Най-експортно ориентираният продукт е българското бяло саламурено сирене.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.