Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музик Кампус Балчик - уроци по музика и приятелство

Снимка: И. Гъделева

Първите десет дни на септември са по-специални в Двореца в Балчик - вече трета година много млади хора от различни страни се срещат на това магично място, за да свирят, да учат, да отдъхват и да завързват нови познанства. Може би и нови любови, защо не.

Музик Кампус Балчик е притегателният център. Организират го Жасмина Щалдер – българка, която живее в Швейцария, и проф. Александру Гавриловичи – виден румънски педагог. Разказвали сме за тяхната инициатива по "Хоризонт". За двамата най-важното е да се дава шанс на младите музиканти и в България да идват отлични педагози от Европа и света. Проф. Гавриловичи споделя:

От една страна се радвам, че много участници идват за втори или трети път – това означава, че те се интересуват от нашата работа тук с тях, а същевременно времето им за аклиматизация се скъсява, защото атмосферата им е позната, което ме радва. Държа да отбележа, че съм приятно изненадан от големите таланти, които срещам в България. Аз и колегите ми от другите страни се опитваме да положим жалоните за тяхната бъдеща професионална кариера. Явно е, че в днешно време конкуренцията на световните сцени е много по-голяма, отколкото беше преди 20-30 години например, и младите музиканти трябва да бъдат подготвени за това, което ги очаква. От друга страна, процесът на съзряване е много индивидуален и аз смятам, че не трябва да се налага стандарт в напредването, а е хубаво да се съобразяваме с индивидуалното темпо на всеки един ученик. Ние много се радваме на по-младите участници в Музик Кампус Балчик, защото можем да помогнем за развитието им в по-ранен стадий на обучението. Всеки трябва да извърви своя път и за мен е важно да ги научим да се съобразяват със своето лично темпо. Ние, преподавателите, като музиканти с удоволствие участваме в концертите тук, защото така показваме на децата този дух на колегиалност.

Тази година се проведоха майсторски класове по цигулка, виола, виолончело, флейта, китара и камерна музика.

Интересни подробности за Музик Кампус Балчик и интервюта с преподаватели и участници в майсторските класове чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14