Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Великото преселение на народите – причини, последици и съвременни аналогии

СнимкаМигрантската криза в Европа съвсем естествено пробуди страховете на западните държави, че големи маси от хора настъпват към техните територии и заплашват установения от векове ред. И тези страхове също толкова естествено разделиха европейците – част от тях пледираха за солидарност с мигрантите, а други – за защита! Нееднократно в различни медии настоящите процеси бяха уподобявани на настъплението на т.нар. „варвари“ във времената на Великото преселение на народите. Релевантни ли са тези сравнения и как събитията, случили се между IV и VII век променят съдбата на Европа? – попитахме ръководителя на департамента по археология в НБУ Боян Думанов (на снимката вляво).
Според него, правенето на стопроцентови аналогии между двата процеса е пресилено. Най-малкото, защото причините за тяхната поява са съвсем различни. За традиционната историография до средата на ХХ в., Великото преселение на народите се дължи на инвазията на хуните от изток, които предизвикват т.нар. „ефект на билярдната топка“, изтласквайки нови и нови племена в западна посока. Какво обаче е накарало хуните да напуснат родните си земи? Отговорът най-вероятно е свързан със сериозни климатични промени, белязали техните територии. Промени, накарали ги да търсят нови земи за заселване...
Д-р Думанов напомни, че през 375 година гръко- и латиноговорящите историци били буквално потресени от процесите, развиващи се пред очите им. Самият вид на хуните ги е ужасявал – откривали у тях преимуществено животински белези и нерядко ги описвали като кентаври. На свой ред хуните променили сериозно пейзажа в източната част на Европа и принудили различни германски варварски племена да търсят спасение на запад. Съвсем естествено, те се обърнали за помощ към Римската империя. Как реагирал на този апел официален Рим? И доколко грешките, допуснати от тогавашните управници на империята, могат да ни послужат днес?ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиана Николова

Юлиана Николова: В нашия български план няма реформи

Националният план за възстановяване и устойчивост – посоката на България като част от ЕС и приоритетите на ЕК. "В условия на висока степен на несигурност, породена от Covid-19 пандемията, ограничаването и контрола на разпространението й, както и справянето с извънредните последици от нея са основни задачи на правителството. Настоящата ситуация..

публикувано на 04.12.20 в 10:20

Конвенцията за правата на детето и българската политическа криза

С приемането на Конвенцията за правата на детето на Общото събрание на ООН на 20 ноември 1989 година, човечеството получава първия юридически обвързващ международен документ, който утвърждава човешките права на всички деца. Република България ратифицира Конвенцията през 1991 година и така тя става част от вътрешното право на страната...

публикувано на 04.12.20 в 09:33

Какво представлява белият пашкул

Защо на върха на много от боровете в  Родопите, Рила и Пирин откривате бели пашкули? Какво се крие в тях – разказват Веселина Даковска и Петя Матева, експерт от Изпълнителната агенция по горите.  "Това не са копринени нишки, не е захарен памук, а гнезда на гъсеници – едни от основните вредители по иглолистните. Пашкулите се срещат от април докъм края на..

публикувано на 03.12.20 в 17:53

Истинският живот на малкия бизнес

Големите магазинни вериги някак ще се справят с кризата, какво обаче се случва с онези малки предприятия – хижа в планината, малко заведение, бар – места, към които сме привързани и чието съществуване е под въпрос?  "Нашият ден" направи моментна снимка, която събира различни модели, виждания и мнения. Получава се сладко-горчив разговор за местата, които..

публикувано на 03.12.20 в 14:19

Михаил Митев: Освен свобода на словото, да има и свобода на съвестта

Освен свобода на словото, трябва да има и свобода на съвестта, защото съвестта е нещо, с което се будим и лягаме. И без чиста съвест едва ли ще бъдем свободни, а без свобода не се живее на този свят. Това казва младият радиожурналист Михаил Митев в "Нашият ден". Радио „Реакция“ е независима студентска медия, която се помещава в Студио 69 на..

публикувано на 03.12.20 в 11:30