Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиосимфониците изпълниха премиерно "Тракия" от Добринка Табакова

Добринка Табакова в БНР
Снимка: БНР

На 14 октомври Симфоничният оркестър на Българското национално радио откри новия си сезон - първия, подготвен изцяло от новия главен диригент Росен Гергов.

Важен акцент в афиша ще бъдат българските пиеси, при това някои от тях премиерни.

С българската премиера на творбата „Тракия“ от Добринка Табакова започна концертът в петък в зала "България". Публиката чу интересна смесица от архаични и фолклорни мотиви, разработени от българка, израснала в Лондон, далеч от родината.

Още подробности около идеята и написването на произведението можете да научите от интервюто с Добринка Табакова, излъчено в предаването "Алегро виваче". В звуковия файл ще чуете и концертен запис от премиерното изпълнение на "Тракия" от Симфоничния оркестър на Българското национално радио с диригент Росен Гергов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14