Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбълът за народни песни и танци „Сливен“ изпрати зов за помощ, защото има реална опасност да бъде закрит

Снимка: ensemblesliven.4stupki.com/

Ансамбълът за народни песни и танци „Сливен“ изпрати зов за помощ до премиера Бойко Борисов. В отвореното писмо се казва, че предстоящото съкращаване на щата и бюджета на ансамбъла на практика означава закриване на професионалната културна институция, която е с 60-годишна история

В писмото до премиера Борисов танцьорите, певците и музикантите от Ансамбъл „Сливен“ настояват Министерството на културата (МК) да дофинансира културната институция, каквато практика има и в други фолклорни ансамбли в страната. 

Бюджетът на ансамбъла за 2016  година е 475 хиляди лева и по думите на директора Магдалена Луканова, досега е бил достатъчен, без да  бъде разточителен. Тревогата е идва от предстоящото му двойно съкращение:

И към днешна дата ние работим със санитарния минимум за дейността ни - с 45 човека колектив, който включва оркестър, хор, танцов състав, корепетитори, гардеробиери, директор. Сега емблемата на град Сливен е пред закриване поради орязване на бюджета с 50 процента в резултат на лошото финансово състояние на общината - ансамбълът на практика не може да съществува.

Писмо с молба за помощ ще бъде изпратено и до националния омбудсман  Мая Манолова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14