Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деветокласничката Кристина Георгиева ще солира за първи път на Радиосимфониците

Кристина Георгиева

Тя е на 15, но вече има впечатляваща биография. Започва да свири на цигулка едва 5-годишна, но скоро изключителният ѝ талант е забелязан и Кристина печели поредица награди от национални и международни конкурси. Отличена е като ярко музикално дарование и започват поканите за участия в престижни фестивали. Вече е свирила със "Софийски солисти", Оркестъра на Класик ФМ радио, Софийската филхармония.

На конкурса Vitam inspirare 2013, организиран от Веско Пантелеев-Ешкенази и Максим Ешкенази печели наградата да свири на цигулка - копие на Гуарнери дел Джезу, направено от лютиера Риц Ивата (инструментът, с който Веско Ешкенази е изнасял много концерти у нас и в чужбина).

Съдбата я среща с изключителни личности като цигуларя и диригент Максим Венгеров, виолончелиста Миша Майски, виолиста Матю Хънтър от Белринската филхармония, педагога Леонид Кербел, който я приема като своя индивидуална ученичка в Белгия.

През януари 2013 е поканена да свири в Европейския парламент в Брюксел, където изпълнява „Цигански напеви” от Сарасате. Тази пиеса е нещо като запазена марка за младата българка и сега с нея тя ще дебютира в концерт на Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Росен Гергов на 18 ноември в зала "България".

Страшно много (се вълнувам), за пръв път ще свиря с маестро Росен Гергов - той е изключителен човек и диригент. Оркестърът е прекрасен, разбира се. Никога не съм свирила досега с Оркестъра на Българското национално радио. Много се вълнувам. Това е едно мое любимо произведение и много ще се радвам на тази вечер. Това ще е празник за мен, сподели младата цигуларка в предаването "Алегро виваче".

Чуйте цялото интервю с Кристина Георгиева в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14