Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победителят в конкурса "Шопен" 2015 Сънг-Джин Чо е в София

| обновено на 23.11.16 в 18:50

Новият компактдиск, който по традиция представяме в последните минути на предаването "Алегро виваче",  този път пристигна съвсем навреме - точно преди заключителния концерт от фестивала "Пиано Екстраваганца 2016". На 23 ноември от 19.30 часа в зала "България" ще видим 21-годишния блестящ корейски пианист Сънг-Джин Чо, който миналата година безапелационно спечели конкурса "Шопен" в Полша – едно от най-престижните състезания в пианистичния свят.


Сънг-Джин Чо има дълъг списък от награди, а е на сцената вече 10 години, защото дебютът му е на 11. На 14 е, когато печели първа награда на младежкия конкурс "Шопен" в Москва, година по-късно печели и конкурса в Хамамацу – Япония, където е най-младият победител в историята досега. Трета награда на "Чайковски", когато е на 17, после и трета на конкурса "Артур Рубинщайн" в Тел Авив - това, разбира се, води до ангажименти с някои от най-добрите оркестри и диригенти в света: с Валери Гергиев и Мариинския театър, с Мюнг-Вун Чунг, Сеулската филхармония и Филхармонията на Френското радио, с Лорин Маазел, Марек Яновски, Михаил Плетньов и Руския национален оркестър, с Владимир Ашкенази и оркестър Филхармония - Лондон, и още много други.

Не по-малко завоевание в кариерата на Сънг-Джин Чо е, че към него се обръща звукозаписният гигант Deutsche Gramophone, който издава диск на победителя на варшавския конкурс. След като Чо получава като награда и албум с избрано от изпълненията му в различните кръгове, в началото на 2016 г. той подписва договор, след който идва и самостоятелния му албум вече като пълноправен артист на компанията.

На конкурса във Варшава през 2015 г. южнокореецът получава и специалната награда за изпълнение на Полонез от Шопен, затова ви предлагаме да чуете в звуковия файл запис на Полонез в Ла-бемол мажор, опус 53. Ако той ви хареса – продължението е на 23 ноември в столичната зала "България" от 19.30.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14