Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - българската музика по света в началото на ноември

Снимка: Архив

Това издание на предаването „На бис – българските музиканти“ разказва за изяви на български изпълнители, свързани с представянето на българска класическа музика в различни точки на света -  Германия, Кувейт и Португалия в началото на месец ноември.

На 5 ноември в Мюнхен оркестър „София симфоникс“ и неговата диригентка Любка Биаджони изнесоха концерт в реномираната зала „Херкулес“. Там прозвуча една от най-емблематичните български класически пиеси – Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров, приета топло от баварската публика. Последваха Първият цигулков концерт от Николо Паганини със солист Хенри Раудалес, първи концертмайстор на Мюнхенския радиооркестър и Втора симфония от Сергей Рахманинов.

На 9 ноември в Кувейт артистичното семейство Анна Карадимитрова – сопран и Преслав Петков – кларинет, и техните съмишленици за трета поредна година представиха българска класическа музика в Кувейт. Концертът беше озаглавен „Български мечти“. За участието си в него там пристигна цигуларката Мариана Тодорова – концертмайстор на Симфоничния оркестър на Испанската телевизия и радио в Мадрид. Преслав Петков разказва в интервю подробности от това събитие.

Николай Лалов – създател и диригент на оркестъра „Кашкайш – Оейраш“ и Музикално училище в Португалия споделя по телефона детайли за участието на оркестъра с концертмайстор българката Лилия Донкова в рамките на официален форум в Португалия на 7 ноември пред Президента на страната Марсело Ребело де Соуза и посланици на различни държави.

Чуйте интервютата и записи от концертите в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14