Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Музикален поклон към Св. Николай Чудотворец

Вторник, 6 декември, от 23.00 часа

БНР Новини
Никола Матеис и Ники Хопкинс
Отдаваме почит на изпълнители и композитори, които носят името на Свети Николай Чудотворец. Сред тях е британският рок-пианист Никълас (Ники) Хопкинс. Свирил е с Rolling Stones, Led Zeppelin, The Who, Move, Jeff Beck, Rod Stewart, Jefferson Airplane (на рок фестивала Удсток, 1969).
В бароковата част на предаването звучат произведения, изпълнени под диригентството на Никлаус Харнонкур (Johann Nikolaus Graf (Count) de la Fontaine und d’Harnoncourt-Unverzagt, 6.12.1929 - 5.3.2016), незаменима личност в музикалната история. Предлагаме Ви и музика от италианския композитор Никола Матеис (Nicola Matteis, 1650 - 1700). Той  е един от славните цигулари на барока, чието име и изкуство дълго време е в сянка. Около 1674 година, отива в Лондон, притегателен център за множество чуждестранните музиканти. Неаполитанецът покорява жадната за музикални новости английска публика, която в началото е била смутена от високомерните му маниери. Със самочувствието на виртуоз, когато свирел на концертите в английския кралски Двор, Никола Матеис изисквал пълна тишина в залата. Това не е било по вкуса на придворните, привикнали да говорят и да се забавляват на фона на музикалните изпълнения. Но тъй като италианската музика е „вик на модата” в онази епоха, италианските музиканти са били много добре приети в Англия и Матеис става желаният учител по музика и по китара. Концертира, подкрепен от щедри, знатни особи. Неговите произведения се разпространяват като печатни издания и Никола Матеис забогатява (по това време на Острова авторското право е вече в пълен ход, въпреки, че Декретът на кралица Анна предстои да бъде издаден). Композиторът купува голяма къща в центъра на Лондон, където (по думите на свидетел) „се отдава на италиански лукс”, каквото и да означава това… Изданията на неговите творби са изключително ценни, не само заради очарователната музика, но и заради бележките в тях: знаейки, че повечето от клиентите, които купуват нотите са любители, Матеис подробно разяснявал орнаментите, темпото, маниера на свирене. Дори дава указание как изпълнителят трябва да се поклони пред публиката.
Поклон!


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джеймс Ливайн с Бостънския симфоничен оркестър по време на концерт.

Джеймс Ливайн – диригентът, за когото музиката беше като дишането

Той беше истинска легенда още приживе. Роден на 23 юни 1943 г. в Синсинати, в семейството на баща – цигулар, майка – актриса и дядо – кантор в синагогата, Джеймс Ливайн никога не е имал съмнения относно това, в каква посока трябва да поеме животът му. „За мен музиката е като дишането – казва в едно свое интервю музикантът. – Ако ги нямаше нотите и..

публикувано на 17.04.21 в 07:50

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, април 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.04.21 в 09:45

Магията на българския корен – по-силна от всякога в книгата на Жасмина Бушева-Кацарска

Самодиви, нестинари, змейове, караконджоли, кукери. Всичко това съдържа книгата на Жасмина Бушева-Кацарска „Как се раждат самодивите“. Книга, съставена от седем разказа, които неминуеми отвеждат читателя в един вълшебен свят на фолклорна мистика и приказност. „Тази книга е плод на моята огромна любов към българския фолклор. От дете съм..

публикувано на 15.04.21 в 08:15
Хосе Кура

„Манон Леско“ – в памет на Камен Чанев

Съвсем внезапно и в разцвета на творческите си сили през 2020 г. ни напусна Камен Чанев. През всички години на блестящата си кариера той беше любим изпълнител, аплодиран от публиката във всички театри у нас. Световните му успехи бяха на най-големите сцени. Четири месеца след раздялата с него в Пловдив, театърът, където той представи някои от..

публикувано на 14.04.21 в 12:33

Игор Стравински и старинната руска обредност

„Жар птица“, „Пролетно тайнство“, „Сватба“ – гениални творби, изтръгнати от недрата на една древна ритуалност, нямаща нищо общо с приетите в Париж стереотипи за дребна руска екзотика, олицетворявана с понятията „водка“, „поп“, „болярин“, „балалайка“... Самият Стравински е възроптавал яростно срещу подобни представи за Свещената Русия, при това не..

публикувано на 14.04.21 в 10:45