Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До какво водят родителските войни?

Защо единият родител след развода може да бъде лишен от правото да се вижда с непълнолетното си дете? Страдат ли децата от родителските конфликти? Как могат да бъдат защитени правата на родителя, който не отглежда детето, а след съдебно решение е с режим на виждане? Каква е причината, когато родители имат конфликти те да се разрешават чрез децата? Всички трябва да бъдем равни през Закона. Моето становище е, че социалните доклади трябва да се премахнат, защото много често те съдържат невярна информация. Нека децата на България да бъдат щастливи и обичани. Вярвам, че по Коледа винаги стават чудеса? – това каза в рубриката „Очи в очи с д-р Петрова“ народният представител в 43-то Народното събрание д-р Султанка Петрова.
Според Йордан Тодоров – председател на Фондация „Защита правата на децата“ и експрокурора, адвокат Захари Генов социалните доклади, внесени в съда често объркват съдбата и живота, както на децата, така и родителите. Престъпление е да подпишеш социален доклад с невярно съдържание и за това се носи наказателна отговорност – категоричен е адвокат Генов. В предаването ще чуете казуса на Димитър Петров от град Търговище и коментара на Анна Конукова, началник-отдел „Закрила на детето“ към дирекция „Социално подпомагане“, град Варна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бохумил Храбал през 1985 г. (Фотография на Хана Хамплова).

110 години от рождението на Бохумил Храбал

В днешните "Епизоди от живота" се занимаваме с Бохумил Храбал , който е роден на 28 март 1914 г. Днес се навършват 110 години от неговото рождение .  Може да се каже, че Храбал е един от "най-човеколюбивите автори", не само в Чешката, но в Европейската и Световната проза. Произведенията му са превеждани на близо 30 езика, като популярността им..

публикувано на 28.03.24 в 09:11

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията, Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22

Тенденциите в лечението на белодробен рак

Академия по молекулярна патология и персонализирана медицина на тема "Рак на белия дроб" ще се проведе от 4 до 6 април в София. Първите два дни ще бъдат в мултидисциплинарен формат. Водещи експерти и специалисти от всички медицински специалности, които участват в диагностиката, лечението и проследяването на пациенти с рак на белия дроб, ще изнесат..

публикувано на 27.03.24 в 13:51