Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселина Кацарова: Трябва да има много позитивна енергия

| обновено на 26.12.16 в 17:28
Веселина Кацарова


Много музиканти обединиха усилията си в юбилейния концерт в памет на Красимир Кюркчийски на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара  Загора, за да нарисуват със звук онази пъстроцветна картина – малка частица от творчеството на незабравимия български композитор.

В началото на тази специална вечер директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов поднесе почетния знак на театъра на дъщерята на твореца – Вихра Кюркчийска. След това концертът започна с песни на Кюркчийски и продължи с миниатюри от Филип Кутев – майсторът на обработената фолклорна песен, от когото Красимир  Кюркчийски се е учил. Всички те бяха поднесени от Хора при Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ с диригент Георги Генов. Линията продължи оперната прима Веселина Кацарова с „Калиманку Денку“ – едно от бисерчетата в албума й „Българска душа“, записан с обработките на Красимир Кюркчийски, които той направи преди 15 години специално за Веселина Кацарова и нейните партньори, български музиканти. Оперната прима добави към това една по-различна песен на Кюркчийски – „Малката цветарка“, в която няма фолклорни елементи – друг нюанс в живописното музикално платно. В концерта се включи и солистката на Старозагорската опера Гергана Русекова с две песни от композитора в партньорство със струнен оркестър от състава на театъра, воден от Георги Андреев.

Вечерта достигна своята кулминация, когато Веселина Кацарова отново се появи на сцената и се обърна към публиката, за да изкаже своята почит към Красимир Кюркчийски и българската музика, която трябва да обичаме. С аплаузи и ставане на крака хората, изпълнили залата на оперния театър, посрещнаха арията из операта „Ксеркс“ от Хендел, която Кацарова посвети на Маестрото. Тя беше изпълнена на бис от голямата оперна звезда и струнния оркестър на Старозагорската опера с диригент Димитър Косев.

Веселина Кацарова изживя преливащи емоции на сцената в родния си град заедно с публиката, която я обича. А само минути след като слезе от този толкова скъп за нея подиум, тя разказа за своето усещане за театъра, в който сега стъпва не само като певица, а вече и като артистичен директор. Чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14